Grillad flankstek med krossad färskpotatis och jordgubbssalsa

Grillad flankstek med krossad färskpotatis och jordgubbssalsa

Flankstek är en populär styckningsdetalj att grilla på sommaren. Tack vare att den är jämntjock går den snabbt att grilla, samtidigt som den är lätt att grilla till en jämn tillagning. Använd alltid en stektermometer när du grillar så vet du när köttet är klart. Eftersom köttet fortsätter att stiga i temperatur efter tillagning är knepet att avsluta ungefär två grader innan köttet nått den slutliga temperaturen.

Grillad flankstek med krossad färskpotatis och jordgubbssalsa är en härlig sommarrätt med svenska råvaror. Både jordgubbar och färskpotatis, som är i säsong den här tiden på året gör sig mycket bra till det nygrillade köttet. Varför inte servera den en härlig sommarkväll, eller till midsommarafton? Tänk på att alltid välja svenskt kött när du i handlar matbutiken såväl som på restaurang eller i gatukiosken.

Ingredienser

4 personer

Jordgubbssalsa:
200g jordgubbar
200g babyplommontomater (ca 10 st)
1/2 rödlök
20 blad mynta
1 msk kallpressad olivolja
salt, svartpeppar

Krossad färskpotatis:
800g färskpotatis
rapsolja
salt

Grillad flankstek:
700–800g flankstek
lökpulver
chiliflakes
rapsolja
salt, svartpeppar

Gör så här

Snoppa jordgubbar och tomater och tärna dem. Hacka rödlök och mynta. Blanda i en skål tillsammans med olja. Smaka av med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Ställ salsan svalt fram till servering.

Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet. Ringla olja i en långpanna eller en stor ugnsform och lägg i potatisen. krossa potatisen försiktigt med något trubbigt, exempelvis en muddlare eller en burk – potatisen ska gärna hålla ihop i botten. Ringla över olja och salta. Ställ in i 275°C i 15–20 minuter, eller tills potatisen fått yta.

Ansa flanksteken från eventuella hinnor. Smörj in köttet med olja. Pudra över lökpulver, chiliflakes och salt. Tänd grillen. Grillar du med kol, ved eller bricketer, lägg dessa i ena änden av grillen så du får en varmare och en svalare zon. Invänta bra glöd. Lägg köttet på grillen och grilla det först på lite högre temperatur så det får yta. Dra ner grillvärmen, alternativt flytta köttet till den svalare delen så det får indirekt värme. Vänd köttet med jämna mellanrum och grilla tills det kommit upp i en innertemperatur på 50°C. Mal över svartpeppar på slutet. Låt köttet vila i 10 minuter, skär det sedan i 5 mm tjocka skivor. Salta och peppra snittytan.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött

FLER RECEPT

Rulla till toppen