Ett recept med jordgubbar och färskpotatis, det är verkligen svensk sommar. Kanske något att servera på själva midsommarafton?

Ett recept med jordgubbar och färskpotatis, det är verkligen svensk sommar. Kanske något att servera på själva midsommarafton?
4 portioner
300 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar
Sida med örtmix:
300 g färskt sidfläsk utan svål, i 4 bitar, ca 3 cm tjock
1 kruksallat
½ tråg rucolablad (70 g)
1 kruka färsk basilika
2 vitlökskyftor, skalade
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar
Jordgubbssalsa:
300 g jordgubbar
1 schalottenlök, finhackad
½ röd chili, hackad
salt och svartpeppar
Ugnsbakad färskpotatis:
750 g färskpotatis, tvättad
4 kvistar färsk timjan, repade
1 msk olivolja
300 g zucchini, tjockt skivad
3 vårlökar, i bitar
250 g sockerärter
flingsalt och grovmalen svartpeppar
Du behöver också:
mixer
Jordgubbssalsa:
Mosa jordgubbarna grovt med gaffel. Tillsätt lök, chili och kryddor. Ställ kallt.
Värm ugnen till 175°. Krydda filén med salt och peppar och stek i ugn till innertemperatur 65°, ca 25 minuter. Låt köttet vila i smörpapper till servering.
Ugnsbakad färskpotatis med grönsaker:
Höj ugnstemperaturen till 200°. Lägg potatisen i en ugnssäker form och strö över timjan. Ringla över olja. Stek i ugn ca 30 minuter. Tillsätt zucchini, vårlök och ärter efter halva tiden. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.
Sida med örtmix:
Mixa sallat, rucola, basilika och vitlök. Tillsätt oljan lite i sänder. Krydda med salt och peppar. Lägg fläsket i en ugnssäker form. Täck ovansidan med örtmixen och stek i ugn 200° ca 20 minuter.
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Värm filéskivorna i ugnen ca 5 minuter före servering.
Servering:
Skär sidan i serveringsportioner. Lägg upp sida, fläskfilé, potatis med grönsaker på tallrikar. Servera med jordgubssalsan.