Fransyska med krossad potatis och kålrabbisallad

Fransyska är en styckningsdetalj som även finns på gris, men säljs sällan under det namnet, utan oftast som skinkstek. Fransyska är en mager styckningsdetalj och passar därför bra att tillaga i fuktig värme i en stekgryta. Här serveras denna fransyska med krossad potatis och kålrabbisallad med vinbär och dragon.

Ingredienser

4 personer

750 g fransyska av gris, med svål
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 färska timjankvistar, hackade blad
1 citron, i grova bitar
1 liter standardmjölk

Krossad potatis:
1 kg små potatisar, sköljda
2 msk yoghurt
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Sallad på kålrabbi, vinbär och dragon:
2 kålrabbi
½ msk äppelcidervinäger
2 tsk kallpressad rapsolja
1 krm salt
1 tsk flytande honung
½ krm malen vitpeppar
100 g färska vinbär, sköljda
2 krukor färsk dragon, hackade blad

Gör så här

Värm ugnen till 150°. Bind fransyskans fettlager i tvärriktningen så att det blir några fina ”tärningar” ovanpå.  Torka av köttet med hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Värm en panna på hög värme och bryn fettsidan först. Bryn sedan köttet hastigt på alla sidor, 4–5 minuter totalt.

Lägg ner köttet i en stekgryta. Lägg i timjan och citron, häll mjölk över köttet, så det täcks till hälften. Lägg potatisen i en ugnssäker form och strö salt. Ställ in potatisen i ugnen på tillsammans med köttet och ugnsbaka i 30–35 minuter, tills den är mjuk, gyllenbrun och spröd i skalet. Ta då ut potatisen ur ugnen och krossa den lätt med en träslev, häll i yoghurt och tärningar av kylt smör och vänd ihop. Smaka av med salt och nymalen peppar. Tillaga köttet i ugnen i sammanlagt 1–1 ½ timme, tills steken är gyllenbrun på ovansidan och mjölken har separerats. Innertemperaturen vara 68–70° grader.

Sallad: Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor med mandolin. Lägg skivorna i iskallt vatten, så att de blir krispiga. Rör ihop vinäger, olja, honung, salt och peppar till en dressing. Vänd ner vinbär och dragon i dressingen. Vänd till sist ner skivorna av kålrabbi i dressingen.

Skär fransyskan i skivor från det nedersta hörnet och servera med potatis, kålrabbisallad och lite av skyn från stekgrytan som sås.

Tips! I stället för kålrabbi kan du även använda fänkål, jordärtskockor eller majrovor. Du kan också använda andra bär än vinbär i salladen.

FLER RECEPT

Rulla till toppen