Satayspett på chilikryddad fransyska av skinka med blomkålscouscous

Satayspett på chilikryddad fransyska av skinka med blomkålscouscous är god och enkel middagsmat. Satay är ursprungligen en indonesisk rätt som består av marinerat kött på spett som grillas. Här gör vi spetten på fransyska av skinka. Om du inte grillar utomhus går det fint att grilla spetten i grillpanna. Vanligtvis serveras satayspett med jordnötssås, men här får de sällskap av en blomkålscouscous med jordnötter. Dessutom serveras en myntadipp som mildrar hettan från chilin.

Ingredienser

4 personer

600 g fransyska av gris, i 2 cm-skivor
2 gula lökar, grovhackade
1 grön spansk peppar, delad
2 msk kinesisk soja
5 msk vatten
1 msk asiatisk fisksås
1 tsk curry

Myntadipp:
¼ knippa mynta, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl naturell yoghurt
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Blomkålscouscous:
1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 dl jordnötter, grovhackade
¼ knippa mynta, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Till servering:
bröd

Gör så här

Lägg spetten i blöt, om du använder träspett. Lägg lök och chili i en skål. Häll på soja, vatten och fisksås. Krydda med curry och rör ihop till en marinad. Vänd köttskivorna i marinaden och trä dem sedan på spetten. Tänd grillen och vänta tills du får en fin, grå glödbädd.

Myntadipp: Lägg hälften av myntan i en skål och tillsätt vitlöken och yoghurten. Rör ihop och krydda med salt och peppar.

Blomkålscouscous: Riv blomkålen med den grova sidan av ett rivjärn och vänd ihop med jordnötterna, myntan och vitlöken. Krydda med citronsaft, salt och peppar.

Grilla köttet i ca 8 minuter totalt, vänd det ofta under tiden. Innertemperaturen ska vara 70°. Värm brödet på grillen. Servera myntadipp och blomkålscouscous till det nygrillade köttet och det varma brödet.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen