Marinering med coca cola var något som började bli populärt i Sverige på 1980-talet. Nu har de här recepten kommit till heders igen. Sötman i läskedrycken kryddar griskött väldigt fint.
Coca cola-marinerad fläskkarré
Ingredienser
8 portioner
1 kg fläskkarré
1 msk salt
frisésallad
paprika, röd och gul
gurka
Marinad:
1 burk coca-cola, 33 cl
1 apelsin, rivet skal och saft
½ dl rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, delade
1 tsk rosmarin
½ tsk ingefära
1 tsk svartpepparkorn, krossade
1 tsk salt
Sås:
5 dl sky och buljong
2 msk vetemjöl
2 msk vatten
salt och malen vitpeppar
Till servering:
bönsallad
ris
Gör så här
Dag 1
Blanda samman coca-cola, apelsinskal, apelsinsaft, vinäger, vitlök och kryddor. Lägg köttet i dubbla plaståsar och häll på marinaden. Marinera 12−24 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.
Dag 2
Värm ugnen till 175°. Lägg köttet i en ugnssäker form. Salta och häll över ¾ av marinanden. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet till innertemperatur 80°, det tar ca 1 timme. Häll på resterande marinad under stekningen.
Ta upp köttet och låt vila i folie ca 15 minuter. Skär det sedan i tunna skivor före servering.
Sås:
Sila skyn och späd med buljong. Koka upp och red med mjöl utrört i vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med salt och peppar.
Lägg upp frisésallad, paprika och gurka runt kanten på ett serveringsfat. Placera köttet på fatet, och servera med såsen, ris och bönsallad.