Flanksteken passar fint att grilla på utegrill. Börja i god tid med att marinera köttet och förbereda alla tillbehör. Då kan du servera köttet helt nygrillat.

Flanksteken passar fint att grilla på utegrill. Börja i god tid med att marinera köttet och förbereda alla tillbehör. Då kan du servera köttet helt nygrillat.
800 g flankstek
Marinad:
1 dl rött vin
½ dl olivolja
2 msk timjan
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
Rödvinssås:
1 schalottenlök, finhackad
2 tsk timjan, torkad
1 msk smör
5 dl kalvbuljong (vatten och koncentrerad kalvfond)
1 ½ dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 tsk flytande honung
1 tsk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse + vatten
salt och malen svartpeppar
Varm broccoisallad:
1 purjolök, strimlad
600 g broccolibuketter
2 msk smör
1 dl vatten
½ dl rött vin
1 msk flytande honung
salt och malen svartpeppar
1 påse (ca 70 g) färsk spenat
Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål och lägg ner köttet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar. Ta fram det i god tid så att det är rumsvarmt när det ska grillas.
Rödvinssås:
Fräs lök och timjan i smör, löken ska inte få färg utan bara bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré, honung och soja, låt småputtra i 25 ̶ 30 minuter.
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Blanda samman majsstärkelsen med några matskedar kallt vatten och vispa ner blandningen i såsen och krydda med salt och peppar.
Varm Broccolisallad:
Fräs purjolöken i smör tills den mjuknat, tillsätt broccoli, vatten, rödvin, honung, salt och peppar. Sjud under lock tills broccolin mjuknat, ca 5 minuter. Vänd ner spenatbladen.
Grilla köttet ca 10 minuter på varje sida. Låt det vila i smörpapper 10 minuter före servering.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna och servera med rödvinssåsen och de varma grönsakerna.