Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad | Svenskt Kött

Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad

Flanksteken passar fint att grilla på utegrill. Börja i god tid med att marinera köttet och förbereda alla tillbehör. Då kan du servera köttet helt nygrillat.  

Ingredienser

800 g flankstek

Marinad: 
1 dl rött vin 
½ dl olivolja 
2 msk timjan 
1 tsk salt 
½ tsk malen svartpeppar

Rödvinssås: 
1 schalottenlök, finhackad 
2 tsk timjan, torkad 
1 msk smör 
5 dl kalvbuljong (vatten och koncentrerad kalvfond) 
1 ½ dl rött vin 
2 msk tomatpuré 
2 tsk flytande honung 
1 tsk kinesisk soja 
1 msk majsstärkelse + vatten
salt och malen svartpeppar

Varm broccoisallad:
1 purjolök, strimlad 
600 g broccolibuketter 
2 msk smör 
1 dl vatten 
½ dl rött vin 
1 msk flytande honung 
salt och malen svartpeppar
1 påse (ca 70 g) färsk spenat 

Gör så här

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål och lägg ner köttet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar. Ta fram det i god tid så att det är rumsvarmt när det ska grillas.

Rödvinssås:
Fräs lök och timjan i smör, löken ska inte få färg utan bara bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré, honung och soja, låt småputtra i 25 ̶ 30 minuter. 

Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Blanda samman  majsstärkelsen med några matskedar kallt vatten och vispa ner blandningen i såsen och krydda med salt och peppar.

Varm Broccolisallad:
Fräs purjolöken i smör tills den mjuknat, tillsätt broccoli, vatten, rödvin, honung, salt och peppar. Sjud under lock tills broccolin mjuknat, ca 5 minuter. Vänd ner spenatbladen.

Grilla köttet ca 10 minuter på varje sida. Låt det vila i smörpapper 10 minuter före servering.

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna och servera med rödvinssåsen och de varma grönsakerna.

FLER RECEPT

Rulla till toppen