Flanksteken passar fint att grilla på utegrill. Börja i god tid med att marinera köttet och förbereda alla tillbehör. Då kan du servera köttet helt nygrillat.
Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad
Ingredienser
800 g flankstek
Marinad:
1 dl rött vin
½ dl olivolja
2 msk timjan
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
Rödvinssås:
1 schalottenlök, finhackad
2 tsk timjan, torkad
1 msk smör
5 dl kalvbuljong (vatten och koncentrerad kalvfond)
1 ½ dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 tsk flytande honung
1 tsk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse + vatten
salt och malen svartpeppar
Varm broccoisallad:
1 purjolök, strimlad
600 g broccolibuketter
2 msk smör
1 dl vatten
½ dl rött vin
1 msk flytande honung
salt och malen svartpeppar
1 påse (ca 70 g) färsk spenat
Gör så här
Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål och lägg ner köttet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar. Ta fram det i god tid så att det är rumsvarmt när det ska grillas.
Rödvinssås:
Fräs lök och timjan i smör, löken ska inte få färg utan bara bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré, honung och soja, låt småputtra i 25 ̶ 30 minuter.
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Blanda samman majsstärkelsen med några matskedar kallt vatten och vispa ner blandningen i såsen och krydda med salt och peppar.
Varm Broccolisallad:
Fräs purjolöken i smör tills den mjuknat, tillsätt broccoli, vatten, rödvin, honung, salt och peppar. Sjud under lock tills broccolin mjuknat, ca 5 minuter. Vänd ner spenatbladen.
Grilla köttet ca 10 minuter på varje sida. Låt det vila i smörpapper 10 minuter före servering.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna och servera med rödvinssåsen och de varma grönsakerna.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Grillad flankstek med potatisterrin och varm tomatsallad
Marinerad fläskfilé med ramslökspesto och grillad sallad
Flankstek i ugn med rostade rotfrukter och örtig gräddsås
Grillad entrecôte med vitlöksost och varm potatissallad
Marinerad fläskfilé med ljummen potatissallad
Fajitas på marinerad mellangärde