Lammentrecôte

Entrecote från lamm skärs ut från motsvarande del på nötdjur. Entrecote med benet kvar kallas även karré när det gäller lamm. En vällagad lammentrecote – som stekts hel, fått vila så att den är lite rosa när den skivas upp – är en eminent upplevelse. Och det är en mör styckdetalj som dessutom är marmorerad och rik på smaker. Så det är lätt att förstå att den blivit populär, inte minst bland kockar.

Lammentrecôte

Entrecôte från lamm skärs ut från motsvarande del på nöt, på ryggen. Den kallas också för lammnacke, eftersom det är på lammets nacke den sitter. Entrecôte är en mör styckningsdetalj som är väl marmorerad och smakrik. Entrecôte från lamm säljs i skivor, men oftare i bit.

Den kan stekas hel, skivas och stekas eller grillas, och bör serveras med ett rött eller rosa inre. Helt genomstekt blir den ofta seg och lite torr.

Tillagning

Lammentrecôte serveras med samma tillbehör som lammytterfilé. Till exempel skysåser, rött eller vitt vin, rosmarin, vitlök, tomat, kokta och gratinerade grönsaker och bönor samt många potatisrätter, bland annat klyftpotatis. Lammkarré, som är entrecôten styckad med ben, är inte så vanligt i butikerna, men en mycket fin styckdetalj. Samma tillbehör och smaksättningar passar även till den.

Entrecôte skivad av Lamm

Skivad entrecôte, med eller utan ben, kan stekas i panna på samma vis som lammytterfilé. Den passar också bra att grilla. Hel bit, med eller utan ben, kan bräseras i gryta eller stekas i ugn. Den passar även utmärkt att tillaga i lergryta. Då med liknande smaksättningar som till färs eller långkokta lammgrytor.

I butiken

Entrecôten på lammet säljs i skivor, men oftare i bit och väger mellan 300 och 400 gram. Den kan stekas hel, skivas och stekas eller grillas, och bör serveras med ett rött eller rosa inre. Helt genomstekt blir den ofta seg och lite torr.

Beräkna ca 100–125 gram kött per person. Beräkna 200 gram karré med ben per person och cirka 125 gram av en benfri bit.