Klopse, också kallat Königsberger Klopse, är en tysk rätt där köttbullar serveras i en krämig vit sås med kapris. Man skulle helt enkelt kunna säga att det är tyska frikadeller. Servera gärna med kokt potatis.

Klopse, också kallat Königsberger Klopse, är en tysk rätt där köttbullar serveras i en krämig vit sås med kapris. Man skulle helt enkelt kunna säga att det är tyska frikadeller. Servera gärna med kokt potatis.
4 portioner
250 g nötfärs
150 g fläskfärs
1 dl ströbröd
3/4 dl kallt vatten
1 ägg
1 gul lök, finhackad
2 urvattnade sillfiléer, skinnfria, finhackade
1 msk fransk senap
salt och vitpeppar
Buljong:
1 ½ l vatten
1 gul lök, klyftad
8 kryddpepparkorn
salt
1 lagerblad
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl buljong från frikadellkoket
1 dl creme fraiche
½ dl kapris
kaprisspad
1 msk pressad citronsaft
½ dl gräslök, finhackad
Blanda ströbröd, vatten och ägg. Tillsätt färs, lök och sill och blanda väl. Krydda med senap, salt och peppar. Forma till stora frikadeller.
Koka upp alla ingredienser till buljongen och sjud ca 2 minuter. Lägg i frikadellerna och sjud ca 8 min tills de flyter upp. Sila och spar buljongen och håll frikadellerna varma.
Sås: Smält smör, tillsätt mjöl och rör till en jämn redning. Tillsätt buljongen, koka upp och sänk värmen. Sjud 3 minuter. Blanda i creme fraiche och kapris. Smaksätt med kaprisspad och citron. Lägg frikadellerna i såsen och låt allt bli varmt. Tillsätt gräslök vid servering.
Tip: Vill du bara köpa en sorts färs, ta 400g blandfärs.