Kryddiga BBQ-ribs med krämig majs och stekt hjärtsallad

Dessa kryddiga BBQ-ribs med krämig majs och stekt hjärtsallad passar perfekt när man vill grilla svenskt under sommaren. Revbenen blir extra goda om de förkokas innan de ska grillas. En kryddig grillsås sätter fin smak. Hjärtsallad blir supergod om den steks eller grillas, och blir ett förträffligt tillbehör.

Ingredienser

4 personer

Grillsås:
1 dl barbecuesås
½ dl srirachasås
1 tsk ljus soja
½ tsk korianderfrön, stötta
1 msk honung
4 cm färsk ingefära, finriven

BBQ-ribs:
800 g tunna revben
3 msk salt
2 vitlöksklyftor

Krämig majs:
3 msk vetemjöl
50 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 dl majskorn
1 jalapeño eller grön chili, urkärnad och strimlad
½ tsk salt
½ krm malen svartpeppar

Grillad hjärtsallad med zucchini:
2 hjärtsalladshuvuden
½ zucchini
1 tsk olivolja
1 tsk pressad citronsaft
½ tsk salt
20 korianderblad, plockade

Gör så här

Grillsås: Blanda samman barbecuesås, srirachasås, soja, korianderfrön, honung och ingefära.

BBQ-ribs: Lägg revbensspjällen i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker. Strö ner saltet och lägg ner vitlöksklyftorna. Koka upp, sänk värmen till medel och koka ca 2 timmar. När köttet lossnar från benen är det klart. Värm ugnen till 175°. Pensla revbenen med grillsåsen, lägg dem i en ugnsfast form och stek i ugnen ca 20 minuter, tills de får färg. Pensla med blandningen igen efter halva tiden.

Krämig majs: Smält smöret i en gryta och tillsätt vetemjöl under omrörning till en jämn redning. Häll i mjölken och grädden, lite i taget, och låt det koka upp under omrörning. Krydda med salt och peppar. Vänd ner majs och jalapeño i såsen.

Grillad hjärtsallad med zucchini: Skär hjärtsalladen på längden och lämna kvar en liten del av roten så att salladen håller ihop. Skölj och torka den i en ren kökshandduk. Sätt en grillpanna eller stekpanna på spisen på högsta värme. När pannan är riktigt varm, lägg ner salladshuvudet med snittytan neråt. Låt den få ordentligt med färg, vänd och stek på andra sidan. Skär zucchinin i tunna skivor med mandolin. Vänd den stekta salladen i olivolja, citron och salt. Tillsätt zucchinin och korianderbladen.

Servering:  Lägg upp majsen i portionsskålar. Lägg upp revbensspjällen och salladen på serveringstallrikar och toppa med koriander. Servera med majsen.

Tips! Om du använder tryckkokare kan spjällen kokas i den i cirka 30 minuter.
Receptet är framtaget av kocken Frida Nilsson.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen