Stekt grishjärta på rödvinskokta grönsaker | Svenskt Kött

Stekt grishjärta på rödvinskokta grönsaker

Grishjärta är en ömtålig delikatess, som ska behandlas ungefär på samma sätt som fläskfilé. Tillaga snabbt på hög värme, för om du steker för länge kan köttet bli segt. Här serveras bitar av hjärta på rödvinskokta grönsaker med ett gott surdegsbröd. 

Ingredienser

4 portioner

500 g grishjärta, 2 ̶ 3 st
1 ½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Rödvinskokta grönsaker:
2 morötter, fint tärnade

4 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, fint hackade

1 tsk timjan, torkad

2 msk olivolja
1 dl vatten

12 körsbärstomater, grovt hackade

1 msk tomatpuré

100 g rökt eller lufttorkad skinka, strimlad
1 dl rött vin

salt och malen svartpeppar

Till servering:
½ påse rucolablad (ca 35 g)
ljust surdegsbröd

Gör så här

Skölj hjärtana genom att lägga dem i en skål med kallt vatten i kylen 1 timme. Skölj av igen under rinnande vatten. Skär köttet i bitar och skär bort bindväv och eventuellt blod som kan finnas kvar. Strö salt över köttbitarna och låt dem ligga framme i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Rödvinskokta grönsaker:
Fräs morötter, lök, vitlök och timjan i olja i en stekpanna tills löken är mjuk och genomskinlig. Lägg över grönsakerna i en traktörpanna, häll på vattnet och sjud tills morotsbitarna mjuknat och vattnet kokat in. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré och skinka, och fortsätt att fräsa i ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt puttra 2 ̶ 3 minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. 

Krydda köttet med peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttet hastigt på hög värme. De ska vara gyllenbruna på utsidan och svagt rosa inuti. 

Servering:
Lägg upp den varma grönsaksröran på tallrikar, strö på rucolablad och lägg på köttbitarna. Servera med bröd.

FLER RECEPT

Rulla till toppen