Stekt ris med grönsaker och marinerat stekfläsk | Svenskt Kött

Stekt ris med grönsaker och marinerat stekfläsk

Stekt ris är den östasiatiska motsvarigheten till pytt i panna. I detta recept på stekt ris med grönsaker och marinerat stekfläsk tar man rimmat sidfläsk och marinerar i hoisinsås för att få den riktiga asiatiska smaken. Detta blandas sedan med ris, ägg och grönsaker. Rätten kan med fördel serveras toppas med färsk koriander och hackade jordnötter.

Ingredienser

4 personer

500 g rimmat sidfläsk, i skivor
4 msk hoisinsås
1 gul lök, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 ägg, uppvisade
2 tsk neutral rapsolja
2 dl kokt, kallt jasminris

Sesam- och honungssås:
1 msk kokande vatten
1 tsk honung
2 msk kinesisk
1 krm malen vitpeppar

Grönsaker:
1 msk neutral rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 salladslökar, i sneda skivor
1 spansk peppar, hackad
4 blekselleristjälkar, tärnade
100 g böngroddar
salt och malen vitpeppar
2 tsk kinesisk soja

Till servering:
färsk koriander, hackad
jordnötter, hackade

Gör så här

Skär fläsket i strimlor. Häll hoisinsåsen i en skål. Vänd ner fläskstrimlorna, löken och vitlöken. Låt det stå och dra i minst ½ timme. Värm sedan ugnen till 180°. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek det i 35 minuter. Vänd det då och då. Värm 2 tsk olja i en stekpanna på medelhög värme och stek äggen till äggröra.

Sesam- och houngssås: Blanda samman vatten, honung, soja, sesamolja och peppar i en skål.

Värm 1 msk olja i en wok eller panna på medelhög värme. Fräs löken tills den mjuk och genomskinlig. Tillsätt det stekta köttet. Tillsätt ris och rör om. Tillsätt såsen och rör om. Tillsätt äggröra, salladslök, paprika, blekselleri och böngroddar. Rör om och stek i några minuter. Smaksätt med salt, peppar och sojasås. Toppa med hackad koriander och jordnötter.

Receptet är skapat av Casper Sobczyk.

Casper Sobczyk

Receptet är skapat av Casper Sobczyk

Casper Sobczyk, kocken bakom den världsberömda smörbiffen, har ett långt gastronomiskt CV. Han är kanske mest känd från skärmen på Go’ morgen- og Go’ aften Danmark eller som den tidigare kocken på Hotel Marienlyst och på Bistro PanPan i Zoologisk Have. Han är känd för sin autentiska matlagning och sin unika repertoar som omfattar både avancerad gastronomi och det folkliga.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen