Sandwich med grillat sidfläsk, kimchi och sesammajonnäs

Sandwich med grillat sidfläsk, kimchi och sesammajonnäs

Vad sägs om en läcker sandwich med grillat sidfläsk, kimchi och sesammajonnäs? Här bjuds man på flera texturer och extra allt i form av sälta, syra, sötma, hetta och ohemula mängder umami. En bättre och enklare sommarrätt för grillen får man leta efter.

Ingredienser

4 personer

Grillat sidfläsk:
½ dl japansk ljus soja eller vanlig soja
½ dl mirin eller lätt vitt vin
3 msk risvinäger
3 msk honung
500 g rökt sidfläsk på bit

Sesammajonnäs:
4 vitlöksklyftor
4 msk sesamfrön
2 dl majonnäs
3 msk vit miso
1 msk sesamolja

Till servering:
8 stora toastbröd
300 gram färdig kimchi

Gör så här

Koka ihop soja, mirin, risvinäger och honung till hälften så den blir lite simmig

Skär fläsket i halvcentimetertjocka skivor och grilla det över träkol. Var tålmodig, det brinner en hel del när fettet smälter över den glödande kolen. Det går naturligtvis att göra i stekpannan på spisen men allra godast blir det på träkol. Pensla fläskskivorna innan, under och efter grillningen med honungsglazen. När skivorna är välgrillade och ytan karamelliserad är fläsket klart.

Skala och grilla (eller stek) vitlöksklyftorna så de får fin rostad yta och är mjuka helt igenom.
Rosta sesamfröna i torr panna tills de är gyllenbruna. Mixa de rostade vitlöksklyftorna och sesamfröna med majonnäs, vit miso och sesamolja med en handmixer.

Rosta toastbröden krispiga i en torr panna på ena sidan.

Lägg bröden med den rostade sidan nedåt. Fördela på majonnäsen och lägg på en ordentlig portion kimchi. Lägg på ett par skivor sidfläsk och avsluta med en skiva bröd överst. Pressa ihop bröden och ät med händerna.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen