Grillat asiatiskt sidfläsk | Svenskt Kött

Grillat asiatiskt sidfläsk

Grillat fläsk på spett med asiatiska smaker är perfekt plockmat. Du kan servera dem ljumma eller kalla. 

Ingredienser

8 portioner som plockmat

8 centimetertjocka skivor färskt sidfläsk

Marinad:
2 msk färsk ingefära, grovriven
½ dl sweet chilisås
½ dl ljus soja, t ex japansk
2 tsk rostade sesamfrön

Du behöver också:
8 träspett, blötlagda

Gör så här

Trä upp skivorna på längden på spetten. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla på köttet. Marinera 2 timmar.

Grilla fläsket på medelvärme ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Du kan även grilla i ugn på 225°.

Strö sesamfrön över spetten och servera dem varma eller ljumma.

Tips:
Om du använder rimmat sidfläsk hoppar du över sojan i marinaden. Vill du ha extra sting kan du förstärka hettan med lite habanerotabasco.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen