Frasiga rårakor med pepparrotskräm, sidfläsk, grönkålschips och whiskeylingon

Sväng ihop något gott till påskbuffén! Dessa frasiga rårakor med pepparrotskräm, sidfläsk, grönkålschips och whiskeylingon är ett festligt recept som passar fint att avnjuta i vårsolen eller som förrätt. Receptet framtaget av Emilia Nilsson, bronsmedaljör i TV-programmet Sveriges Mästerkock. Här berättar hon själv om denna festliga rätt;

”En frasig råraka med krispigt rökt fläsk och goda tillbehör passar perfekt på påskbuffébordet. Denna rätt passar även som förrätt eller att äta som tilltugg! En mycket användbar rätt att dra fram ur rockärmen när det är gäster på väg! Till whiskeylingonen använder jag en rökig whiskey med undertoner av fat, örter & honung. Att använda sig av en lite rökig whiskey skulle jag rekommendera då det kompletterar de rökta fläsket!”

Ingredienser

21 stycken minirårakor som bufférätt

Whiskeylingon:
3 dl lingon
0,75 dl strösocker
4 tsk rökig whiskey

Pepparrotskräm:
2 dl crème fraiche
6 msk fint riven pepparrot
salt, nymalen svartpeppar

Grönkålschips:
3 stjälkar grönkål
2 msk olja
salt

Frasiga rårakor:
450g potatis, skalad
salt
smör

400g rökt sidfläsk, i tunna skivor

Gör så här

Häll lingon och socker i en skål. Rårör lingonen och mosa lite av dem för att få det mindre rinnigt. Addera whiskey.

Blanda crème fraiche, riven pepparrot och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 150 grader. Riv av grönkålsbladen i mindre bitar och skär bort den grövre stjälken. Lägg ut bladen på en plåt och ringla över olja och salta lätt. Laga i ugnen i cirka 15 minuter – men ta ut innan de börjar få brun färg, då blir de beska.

Riv potatisen på de stora hålen på ett rivjärn. Värm en plättlagg (det går även att strö ut mindre plättar i en vanlig stekpanna, men de blir rundare i en plättlagg). Klicka i generöst med smör och strö i ett jämnt men inte för tjockt lager av riven potatis i varje plättrundel. Salta lätt på varje råraka. Stek på medeltemperatur så att de blir gyllene och knapriga på varje sida.

Stek sidfläskskivorna knapriga i en stekpanna.

Emilia Nilsson

Receptet är skapat av Emilia Nilsson

Emilia Nilsson är bronsmedaljör i TV-programmet Sveriges Mästerkock och jobbar på familjegården i Silsjönäs i Jämtland, där hon bland annat föder upp grisar

FLER RECEPT

Rulla till toppen