Det här är en terrine som passar bäst att servera på buffé eller som förrätt. Det är lite pyssel med den här rätten, men låt dig inte avskräckas. Inget är svårt att göra, och resultatet blir fantastiskt!
Terrine på oxbringa och gulbeta med pepparrotskräm
Ingredienser
Terrine
10 portioner
Betor:
5 gulbetor, små, i klyftor
1 liter vatten
2 ½ dl vitt vin
1 ½ msk salt
3 kvistar timjan
5 lagerblad
½ dl ättika 12%
½ dl strösocker
Oxbringa:
600 oxbringa, rimmad
vatten
1 morot, tärnad
2 gula lökar, grovhackade
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 persiljestjälkar
Terrinekräm:
1 gelatinblad
1 dl crème fraiche
½ dl färskost, typ philadlephia
2 msk färsk pepparrot, riven
2 msk persilja, hackad
salt och malen vitpeppar
Du behöver också:
en terrineform
Vinägrett:
2 rödbetor
¾ dl hasselnötskärnor
1 tsk salt
vatten
1 dl kallpressad rapsolja
½ msk vit balsamvinäger
salt och malen svartpeppar
50 g pumpafrön, hackade
Rågbrödsflarn:
5 skivor Danskt rågbröd, kantskuret, tärnat i 5×5 mm
1 msk smör, brynt
1 tsk salt
Pepparrotskräm:
½ dl färskost, typ philadlephia
¼ dl crème fraiche
2 tsk färsk pepparrot, riven
salt och malen vitpeppar
Skottsallad:
1 dl vattenkrasse
1 dl rödbetsskott
Gör så här
Dag 1:
Betor:
Häll vatten och vin i en kastrull. Tillsätt salt, timjan, lagerblad, ättika och strösocker. Koka upp betorna i lagen. Sänk värmen och sjud tills de är helt mjuka. Ta upp och låt svalna något. Tryck bort skalen medan betorna fortfarande är varma. Tärna sedan grovt.
Oxbringa:
Lägg oxbringan i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Lägg i morot, lök och kryddor. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills köttet är mört. Ta upp, låt svalna och dela köttet i små bitar.
Terrinekräm:
Lägg gelatinet i blöt. Värm crème fraiche och smält gelatinet i den. Blanda samman med färskosten. Tillsätt pepparrot, persilja, salt och peppar.
Terrine:
Blanda samman pepparrotskrämen med köttet och betorna. Häll blandningen i en terrineform. Lägg plast över, ställ i press och låt stelna över natten i kyl.
Dag 2:
Vinägrett:
Koka rödbetor mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp och låt svalna något. Tryck bort skalen medan betorna fortfarande är varma. Tärna betorna fint. Värm ugnen till 150°. Lägg nötter på en plåt, salta lätt och droppa över lite vatten. Rosta nötterna i ugn ca 20 minuter. Hacka sedan nötterna grovt. Blanda samman olja, vinäger, salt och peppar. Tillsätt rödbetor, nötter och pumpafrön.
Rågbrödsflarn:
Värm smör i en stekpanna, tillsätt salt och stek brödet på medelvärme tills det blir krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.
Pepparrotskräm:
Blanda samman färskost, crème fraiche, pepparrot, salt och peppar. Låt stå en stund så att pepparroten släpper ifrån sig smak.
Skottsallad:
Blanda samman krasse och rödbetsskott.
Servering:
Skiva terrinen, lägg upp på assietter och skeda över vinägrett. Strö över rågbrödsflarn och skottsallad. Servera med pepparrotskräm.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Ragu på oxbringa och baljväxter med variation på gulbeta
Råraka med krispigt fläsk, picklade grönsaker och pepparrotskräm
Frasiga rårakor med pepparrotskräm, sidfläsk, grönkålschips och whiskeylingon
Kärleksknöl med pepparrotskräm
Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås
Grillad förkokt oxbringa med coleslaw