Chimichurrimarinerad grillad picanha med rökt paprika- och chilismör

Chimichurri används oftast som sås till grillat kött men i det här receptet har vi gjort en chimichurrimarinerad grillad picanha för att få extra mycket smak av chimichurrin. Pricken över i:et blir ett rökt paprika- och chilismör som får smälta över köttet och serveras med härliga grillade grönsaker i säsong.

Ingredienser

Chimichurri-marinerad picanha:
1 picanha, ca 800g
1 stor kruka färsk persilja, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
6 matskedar rödvinsvinäger
2 matskedar hackad oregano
2 teskedar röd chiliflakes eller chili efter smak
2 dl olivolja
Salt och svartpeppar efter smak

Rökt paprika-chilismör:
300g osaltat smör, rumstempererat
2 teskedar rökt paprikapulver
1 tesked chiliflakes
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 matskedar vit balsamico
1 finhackad schalottenlök
Salt efter smak

Grillade grönsaker:
Blandade grönsaker i säsong (exempelvis paprika, zucchini, aubergine, lök)
Olivolja
Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

Blanda hackad persilja, finhackad vitlök, rödvinsvinäger, hackad oregano, chiliflakes, olivolja, salt och svartpeppar i en skål. Spara hälften av chimichurrin till servering. Skiva och lägg picanhan i en påse eller skål och häll chimichurri-marinaden över den. Se till att köttet blir helt täckt av marinad. Förslut påsen eller täck skålen med plastfolie och låt picanhan marinera i kylskåpet minst 2 timmar gärna över natten för mesta smak.

Förbered rökt paprika-chilismöret: Blanda det rumstempererade smöret, rökt paprikapulver, chiliflakes, finhackad vitlök och färsk citronjuice i en skål. Rör om ordentligt tills alla ingredienser är väl blandade. Det går också bra att köra alla ingredienser i en mixer. Smaka av med salt efter behov. Ställ åt sidan.

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Pensla dem med olivolja och krydda med salt och  malen svartpeppar. Grilla grönsakerna på medelhög värme tills de fått fina grillmärken, vanligtvis tar det cirka 10 minuter beroende på grönsakernas tjocklek. Vänd dem regelbundet för att säkerställa jämn tillagning. Ta bort grönsakerna från grillen och lägg åt sidan.

Förvärm grillen till medium-hög värme. Ta ut picanhan från marinaden och ”skaka av” eventuell överskottsmarinad. Grilla picanhan till önskad innertemperatur. Låt köttet vila i ca 10 minuter.

Servera köttet med grönsakerna, smöret och resten av chimichurrin.

Mikael Göransson

Receptet är skapat av Mikael Göransson

Mikael Göransson är som en schweizisk armékniv när det kommer till mat. Han är mångårig kock och sommelier och jobbar framförallt som receptkreatör, matfotograf, matstylist, gastronomisk konsult och matredaktör. Kolla in alla Mikael Göranssons recept här. Du kan se mer av Mickes recept på TikTok, Instagram, Facebook, Pinterest och på Youtubekanalen Alltid hungrig eller på alltidhungrig.se.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen