Stekt T-benstek med grillad zucchini

Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av T-benstek. T-benstek är styckningsdel som innehåller en skiva från biffraden och en mindre skiva från filén, sammanhållna av ett t-format ben. Antalet skivor du ska köpa beror på hur stora skivor du hittar. Oftast väger de mellan 300 och 400 g styck, så två skivor är lagom till 4 personer. Är benen stora får du göra en uppskattning och räkna bort vikten för dem.

Ingredienser

4 portioner

600−800 g t-benstek
salt och malen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
2 msk smör

Grillad zucchini:
1 zucchini
2 tsk olivolja
salt och malen svartpeppar

Gör så här

Grillad zucchini:
Skär zucchinin i lövtunna skivor med hjälp av mandolin eller osthyvel. Pensla skivorna med olivolja och grilla dem hastigt i grillpanna på hög värme. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.

Skär några snitt i den feta kanten på köttbitarna. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver.

Värm smöret i en stekpanna tills det slutat bubbla och är ljusbrunt. Stek köttet på medelvärme, 3−5 minuter på varje sida. Stektiden är beroende av hur välstekt köttet ska vara. Innertemperaturen ska vara 53° för rosa kött.

Ta upp köttet och låt det vila ca 5 minuter. Skär sedan upp köttet på var sida av benet i skivor och servera från skärbrädan vid bordet. Servera med grillad zucchini. 

Tips:
T-benstek passar även utmärkt att servera med klyftpotatis och sås eller aromsmör.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top