Moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis

Det här är en klassisk moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis samt en krämig sås på yoghurt och ägg. 

Ingredienser

8 bufféportioner eller 4 varmrättsportioner

600 g lammfärs
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
500 g vinterpotatis, skivad
2 ½ msk olivolja
salt och malen svartpeppar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
500 g konserverade hela tomater, avrunna
salt och malen svartpeppar

Sås:
3 äggulor
4 dl matlagningsyoghurt
2 dl riven ost

Till servering:
grekisk sallad

Gör så här

Värm ugnen till 225°C. Lägg grönsaker och potatis i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Stek i ugn ca 15 minuter.

Fräs lök och vitlök i olja i panna med höga kanter eller gryta. Tillsätt färsen och bryn tills den blivit smulig och fått färg. Blanda ner tomaterna och krydda med salt och peppar.

Sänk ugnstemperaturen till 200°. Varva färs, grönsaker och potatis i en smord ugnssäkerform.

Sås: Blanda samman äggula och yoghurt, tillsätt hälften av osten och blanda väl. Häll såsen i formen, strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 minuter.

Tillaga gärna moussakan dagen före och värm den sedan lätt i ugn. Servera moussakan med grekisk sallad.

FLER RECEPT

Rulla till toppen