Det här är en klassisk moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis samt en krämig sås på yoghurt och ägg.

Det här är en klassisk moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis samt en krämig sås på yoghurt och ägg.
8 bufféportioner eller 4 varmrättsportioner
600 g lammfärs
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
500 g vinterpotatis, skivad
2 ½ msk olivolja
salt och malen svartpeppar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
500 g konserverade hela tomater, avrunna
salt och malen svartpeppar
Sås:
3 äggulor
4 dl matlagningsyoghurt
2 dl riven ost
Till servering:
grekisk sallad
Värm ugnen till 225°C. Lägg grönsaker och potatis i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Stek i ugn ca 15 minuter.
Fräs lök och vitlök i olja i panna med höga kanter eller gryta. Tillsätt färsen och bryn tills den blivit smulig och fått färg. Blanda ner tomaterna och krydda med salt och peppar.
Sänk ugnstemperaturen till 200°. Varva färs, grönsaker och potatis i en smord ugnssäkerform.
Sås: Blanda samman äggula och yoghurt, tillsätt hälften av osten och blanda väl. Häll såsen i formen, strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 minuter.
Tillaga gärna moussakan dagen före och värm den sedan lätt i ugn. Servera moussakan med grekisk sallad.