Det här är en klassisk moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis samt en krämig sås på yoghurt och ägg.
Moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis
Ingredienser
8 bufféportioner eller 4 varmrättsportioner
600 g lammfärs
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
500 g vinterpotatis, skivad
2 ½ msk olivolja
salt och malen svartpeppar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
500 g konserverade hela tomater, avrunna
salt och malen svartpeppar
Sås:
3 äggulor
4 dl matlagningsyoghurt
2 dl riven ost
Till servering:
grekisk sallad
Gör så här
Värm ugnen till 225°C. Lägg grönsaker och potatis i en långpanna. Ringla över olja och strö över salt och peppar. Stek i ugn ca 15 minuter.
Fräs lök och vitlök i olja i panna med höga kanter eller gryta. Tillsätt färsen och bryn tills den blivit smulig och fått färg. Blanda ner tomaterna och krydda med salt och peppar.
Sänk ugnstemperaturen till 200°. Varva färs, grönsaker och potatis i en smord ugnssäkerform.
Sås: Blanda samman äggula och yoghurt, tillsätt hälften av osten och blanda väl. Häll såsen i formen, strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 minuter.
Tillaga gärna moussakan dagen före och värm den sedan lätt i ugn. Servera moussakan med grekisk sallad.