En superlyxig råbiff på kalvinnanlår med läckra tillbehör. Servera som förrätt.
Tartar på kalvinnanlår med semitorkade oliver, koriander och päron
Ingredienser
4 portioner
400 g kalvinnanlår
100 g svarta oliver
1 tsk chiliflakes
1 schalottenlök, finhackad
2 päron
1 kruka färsk koriander, hackad
olivolja
salt
Gör så här
Semitorkade oliver: Värm ugnen till 70˚. Skär oliverna i små bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och torka dem i ugnen ca 1 timme. Låt dem svalna på plåten.
Skär köttet i små, fina tärningar och blanda det med chili, salt och schalottenlök. Skär päronen i tunna skivor med mandolin eller vass kniv, och salta lätt på skivorna.
Fördela det kryddade köttet på assietter, och strö över oliver och koriander. Täck med päronskivorna och droppa över olivolja. Servera genast.
Receptet är skapat av Thomas Sjögren
Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018. När han segrade i Årets Kock var han endast 1 månad ifrån att bli den yngsta vinnaren i tävlingens historia.
Värt att tänka på när man ska äta rått kött
Till råbiff ska man inte använda färdigförpackad färs utan bör utgå från en hel bit kött. Bakterier kan finnas på ytan av köttbiten, därför krävs extra noggrann hygien och kylförvaring. Man kan även skära bort ytan på köttet för att minska antalet bakterier eller värmebehandla ytan för att döda bakterier. Hos Livsmedelsverket finns ytterligare information.