Kreolsk gryta med chorizo och oliver | Svenskt Kött

Kreolsk gryta med chorizo och oliver

Kan köttgryta vara snabbmat? Ja, om du använder mör fläskfilé, som har kort tillagningstid. Den här grytan är att räkna som en klassiker i svenska hem. Receptet publicerades första gången 1976 i mattidningen Allt om Mat, och hette då Kreolskans söndagsgryta. Receptet kan dubbleras. 

Ingredienser

4 portioner

500 g färsk skinka, tärnad 3×3 cm
1 gul lök, klyftad
1 msk smör
salt och malen svartpeppar
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
200 g chorizo, i bitar
1 röd paprika, strimlad
3 saltgurkor, i långa klyftor
1 dl urkärnade svarta oliver

Till servering:
ris

Gör så här

Bryn kött och lök i smör i en gryta. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka upp, sänk värmen och sjud 20 minuter.

Bryn korven. Blanda ner korv och paprika i grytan. Sjud 5 minuter. Lägg ner gurka och oliver i grytan.

Servera grytan med ris.

FLER RECEPT

Rulla till toppen