Mandelkaka med blåbärskompott, gräddparfait och oxalis

Prova den här efterrätten på nyårsafton – mandelkaka med blåbärskompott och oxalis. Årets Kock 2023, Desirée Jaks är receptkreatören och hon utgår alltid från att efterätter ska ätas ur en skål.

Desirée Jaks, vinnare av Årets Kock 2023, har skapat den här rätten som en del av en nyårsmeny med fyra rätter; Kroketter på slarvsylta med pepparmajonnäs, Tartar på lamminnanlår med lök och svamp, Kotlett med sauterad kål och gröna ärtor samt Mandelkaka med blåbärskompott, gräddparfait och oxalis.

“Det finns ju tusen olika efterrätter och det är kanske inte min starkaste sida, men jag utgår alltid från att det ska ätas ur en skål. Den här efterrätten består av blåbär – som är så gott och svenskt det bara går – på det en mandelkaka och gräddparfait. Sen kan man ta en stor sked och gräva djupt.” – Desirée Jaks

Ingredienser

6 portioner

Mandelkaka:
125 g socker
100 g mandelmjöl
100 g brynt smör
2 st ägg
½ tsk bakpulver
Salt

Blåbärskompott:
225 g frysta blåbär
½ dl socker
2 st stjärnanis
½ citron
1 tsk maizena

Gräddparfait:
250 ml + 50 ml grädde
1 st ägg
1 st äggula
40 g socker
1 st gelatinblad

Servering:
½ kruka oxalis alt citronmelis

Gör så här

Parfait: Vispa 250ml grädde lätt, tills den börjar få toppar, ställ åt sidan. Blötlägg gelatinen i kallt vatten. Vispa ägg, äggula och socker luftigt i en rostfri bunke. Värm upp den återstående grädden och smält gelatinet i den låt svalna. Blanda i gelatingrädden i den vispade grädden. Vänd försiktigt ner äggvispet. Gjut sedan parfait i silikonformar eller plastade portionsskålar. Ställ in i frysen, gärna över natten men minst 4h.

Blåbärskompott: Koka upp blåbär med socker och stjärnanis, pressa ner citronjuice och låt koka på svag värme i 5 minuter. Blanda ut maizena med kallt vatten och red av kompotten. Låt koka ytterligare 2 minuter. Kyl ner.

Mandelkaka: Sätt ugnen på 185C grader. Förbered små portionsformar eller en mindre ugnsfastform, smöra och bröa formarna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Vänd ner mandelmjölet, salt och bakpulver och blanda samman. Tillsätt sedan rumsvarmt brynt smör, lite åt gången. Bred ut smeten i formen eller fördela i portionsformarna.

Baka mitt i ugnen i 10-20 minuter, beroende på formarna, tills kakan känns fast. Känn efter med en sticka, den ska vara ren när kakan är färdig. Kakan ska ha ordentligt med färg på toppen. Ta ut och låt kakan svalna helt. Har du bakat en större kaka kan du skära upp den i bitar när den har svalnat.

Servering: Lägg upp blåbärskompotten i botten på en djup tallrik eller skål. Toppa med mandelkakan och sedan parfait. Garnera avslutningsvis med oxalis. Ta ut parfaiten cirka 10 minuter innan servering så den blir tempererad och inte är för hård.

Desirée Jaks

Receptet är skapat av Desirée Jaks

Desirée Jaks är medlem i Kocklandslaget och vann Årets Kock 2023 – först gången hon var med och tävlade. Honär kreativt ansvarig på Restaurang Spesso och har tidigare jobbat på Agrikultur. Här hittar du alla recept av Desirée Jaks

FLER RECEPT

Rulla till toppen