Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, kommer från Vindeln i Västerbotten. När han var liten brukade han och hans vänner göra matsäck på tunnbrödsrullar med rökt fläskkarré. Sedan tog de skotern, for ut i skogen, satte sig i en snödriva och åt sin matsäck. Fläskkarrén från Vindeln vann 2016 mästartiteln i klassen rökta helköttsprodukter under Chark SM, så gissa om Thomas var glad åt att kunna skapa det här receptet på vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs till semifinalen i Årets Kock 2016.
Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs
Ingredienser
4 portioner
200 g rökt, svensk fläskkarré, tunnskivad
3 små äpplen, Ingrid Marie
Picklade senapsfrön:
2 msk gula senapsfrön
1 dl strösocker
1 dl vatten
½ dl ättikssprit, 12 %
Senapsmajonnäs:
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk grovkornig svensk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
3 dl neutral olja
Till servering:
1 huvud frissesallad
4 mjuka tunnbröd
Du behöver också:
finmaskig sil
mixer
engångsspritspåse
Gör så här
Picklade senapsfrön:
Koka någon deciliter vatten i en liten kastrull. Tillsätt senapsfröna och blanchera dem ca 10 minuter på medelvärme. Häll av vattnet genom en sil. Häll tillbaka fröna i kastrullen, tillsätt ättikssprit, socker och vatten. Koka upp, ta av från värmen och ställ åt sidan. Låt kallna helt före servering.
Värm ugnen till 120° och baka 2 av äpplena i ugnen 20 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna.
Senapsmajonnäs:
Lägg äggen i skålen till mixern. Tillsätt dijonsenap, grovkornig senap, vinäger och salt. Mixa ihop och tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle genom matarröret tills majonnäsen tjocknat. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med mer salt om det behövs.
Fyll majonnäsen i engångsspritspåsen.
Servering:
Grilla eller stek tunnbröden på ena sidan. Skiva det sista äpplet tunt och strimla det. Skär de bakade äpplena i tunna klyftor. Lägg äppelsorterna på brödet och fördela den rökta karrén på. Bryt över frissésalladsblad och strö över de picklade senapsfröna. Klipp ett hål i engångsspritspåsen och avsluta med att spritsa på majonnäsen.
Rulla ihop varje bröd till en rulla och servera direkt.
Tips: skär brädet till mindre bitar och servera som snittar, exempelvis med en kopp glögg till på julminglet.
Receptet är skapat av Thomas Sjögren
Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018. När han segrade i Årets Kock var han endast 1 månad ifrån att bli den yngsta vinnaren i tävlingens historia.