Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis

Aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis

Visste du att resterna från julbordet gör sig utmärkt som festliga snittar? Varför inte prova dessa aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis?

Mini-sliders med skinkröra

Mini-sliders med skinkröra

Släng inte resterna! Dessa mini-sliders med skinkröra är passar fint att servera till nyårsfesten och låter dig ta till vara på både julskinka och grönkål.

Kavring med julkorv, brysselkål och brynt smör

Kavring med julkorv, brysselkål och brynt smör

Har du fått rester över från julafton? Dessa goda snittar bestående av kavring med julkorv, brysselkål och brynt smör är festliga att servera på nyårsafton.

Grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm

Grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm

Dessa lättlagade grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm är en utmärkt aptitretare till jul som låter dig ta tillvara av julens bästa råvaror.

Kokt rödbeta med getostboll rullad i baconkrisp och pistage

Kokt rödbeta med getostboll rullad i baconkrisp och pistage

Kokt rödbeta med getostboll rullad i baconkrisp och pistage är ett recept på festliga aptitretare, framtaget av Catarina König.

Rökig skinkröra i hjärtsallad med picklade senapsfrön

Rökig skinkröra i hjärtsallad med picklade senapsfrön

Bjud på ett gott tillbehör till glöggen. Dessa läckra aptitretare med rökig skinkröra i hjärtsallad med picklade senapsfrön är skapade av Catarina König.

Pinchos med lammrostas, kräm på getost och julpicklad rödlök

Pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök

Bjud på något annorlunda till glöggminglet. Dessa pinchos med lammrostbiff kräm på getost och julpicklad rödlök är festligt och gott till glöggen.

Sötpotatischips med baconcrunch och kräm på gräddädelost

Sötpotatischips med baconcrunch och kräm på gräddädelost

Dessa glöggsnittar bestående av sötpotatischips med baconcrunch och kräm på gräddädelost passar fint att bjuda på till glöggminglet.

Smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons

Smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons

Bjud på goda snittar till julminglet. Detta recept på smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons är framtaget av Catarina König.

Hackat innanlår med syltad kålrabbi och emulsion på dragon

Den här läckra tartaren passa fint såväl till förrätt som bufférätt. Lägg upp på surdegsbröd, toppa med emulsion och tunna skivor av syltat kålrabbi. I receptet finns också en vegetarisk variant med svampduxelle istället för tartar. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Terrin på rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel

Denna läckra terrin på rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel gör du helt klar dagen före servering. Skär upp i lagom skivor och servera med tillbehör.

Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot

Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot

Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot är en modern rätt som passar att bjuda på när det är fest.

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Porchetta med apelsin- och fänkålssallad och rostad potatis

Porchetta med apelsin- och fänkålssallad och rostad potatis

En riktig, italiensk porchetta är ett riktigt monster till stek, ofta uppåt 6-7 kg fläsksida där filén sitter kvar och rullas in i sidfläsket. Det här är en mindre och enklare variant på bara fläsksida, som är fylld med aromatiska, julaktiga kryddor som först ska rostas för att utveckla smakerna.

Paté en croute med protvinsfikon

Paté en croute med portvinsfikon

Inbakad paté är en lyxigt god och vacker högtidsrätt som gör sig bra på julbordet. Det här receptet är förenklat och görs med färdig smördeg och färs istället för att man ska mala färsen själv och göra en pajdeg med ägg, en s.k. pate brisée. Den fordrar ändå lite pyssel

Revbensspjäll carnitas style

Revbensspjäll carnitas style till julbordet med mexikansk coleslaw

Tjocka, saftiga revbensspjäll carnitas style med massor av kryddig apelsinsmak inspirerad av den mexikanska street food-rätten carnitas. Köttet får en mild men kännbar hetta från jalapenon och en knäckig glaze med apelsinmarmelad. Vill du ha extra mycket smak i revbensspjällen kan du skiva upp dem innan kokningen så att de

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

Köttbullar med gräddsås och lingon

Köttbullar med gräddsås och lingon

I södra Sverige innehåller köttbullarna ofta fläskfärs. Ju längre norr ut man kommer, desto mer nötfärs är det i köttbullarna. De här gör du på hälften fläskfärs, hälften nötfärs. Det här receptet är helt glutenfritt. 

Kåldolmar är en svensk husmansklassiker

Kåldolmar, en svensk husmansklassiker

I många recept på kåldolmar drygas färsen ut med eller ströbröd. I en del gamla recept tar man istället tillvara rotstocken, hackar den och blandar ner hacket i färsen. Det är inte bara resursklokt, det blir mycket godare! Kåldolmar är en svensk husmansklassiker. 

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga. Perfekt att göra om du fått sidfläsk över och dessutom riktig budgetmat.

Kålpudding med pressgurka

Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

souvas provençale

Lammsouvas provençale

Lammsouvas provencale är en fransk klassiker med smak av svensk vildmark. Souvas brukar vanligtvis vara saltat och lätt rökt renkött.

Våra bästa julrecept

Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön

Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.

Julens förkokta revbensspjäll med ingefärsglaze

Revbensspjäll vill vi gärna ha på julbordet. Koka spjällen i förväg, så behöver de bara glaseras och värmas på själva julafton. De kan också serveras som varmrätt med potatismos och gräddsås. Receptet går utmärkt att dubblera.

Paté en croute med protvinsfikon

Paté en croute med portvinsfikon

Inbakad paté är en lyxigt god och vacker högtidsrätt som gör sig bra på julbordet. Det här receptet är förenklat och görs med färdig smördeg och färs istället för att man ska mala färsen själv och göra en pajdeg med ägg, en s.k. pate brisée. Den fordrar ändå lite pyssel

Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Leverpastej

Grov leverpastej

Det här är en underbar pastej, bakad i ugn, som du kan använda som smörgåspålägg eller ställa fram på julbordet. 

våra mest populära recept

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga. Perfekt att göra om du fått sidfläsk över och dessutom riktig budgetmat.

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

UTVALDA RECEPT

Kålpudding med pressgurka

Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top