Grytbitar av lamm

De mest delikata som smakrika grytor kan göras av grytbitar av lamm.

Tillagning

Man kan välja om man först vill bryna grytbitarna av lamm eller inte. Sedan ska de sjudas på låg värme, och inte alls lika länge som nötkött. Det räcker med cirka 75% av koktiden. Sjud gärna köttet i buljong eller vin, eller både och. Både rött och vitt vin fungerar bra.

Kryddningsmöjligheterna är outtömliga: lagerblad, pepparkorn och örtkryddor, tomat, paprikapulver och komplexa kryddblandningar. I Nordafrika använder man inlagda citroner, aprikoser, socker och mandel i sina lammgrytor.  Pressad citron, citronzest, sardeller och oliver passar bra i grytor av lamm.

Bönor, både spritade från skidan samt haricots verts och gula bönor är traditionella och lyckade tillbehör liksom tomat, färsk paprika och många andra grönsaker.

I butiken

Beräkna 100–125 gram kött per person.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat