Denna jordärtskockssoppa med snabbstekta grytbitar och bladpersilja är en riktig klassisk soppa som här blir en perfekt vardagsmiddag tillsammans med snabblagade grytbitar av gris. Servera gärna soppan med ett gott bröd till.
Jordärtskockssoppa med snabbstekta grytbitar och bladpersilja
Ingredienser
4 personer
400 g grytbitar av griskött
2 tsk olja
Jordärtskockssoppa:
700 g jordärtskockor, skrubbade
2 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk neutral rapsolja
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 liter grönsaksbuljong
½ dl vispgrädde
4 msk äppelcidervinäger
Topping:
½ knippa bladpersilja, grovhackad
2 msk solrosfrön
Till servering:
bröd
Gör så här
Spara två av jordärtskockorna till topping. Skär resten i grova bitar. Skär av några av stjälkarna från persiljan och skölj dem. Värm olja i en gryta och tillsätt vitlöken och persiljestjälkarna. Fräs på låg värme i ½ minut och tillsätt sedan jordärtskockorna. Krydda med salt och peppar och stek vidare.
Tillsätt buljongen, koka upp och sjud soppan under lock tills jordärtskockorna är mjuka, cirka 10 minuter. Häll i grädden i soppan och koka ett par minuter utan lock. Ta upp persiljestjälkarna och kasta dem. Mixa soppan slät i en blender eller med en stavmixer. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Håll soppan varm till servering.
Torka köttet med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Hetta upp oljan i en panna och bryn köttet på alla sidor, totalt ca 6 minuter. Ta upp köttet och lägg det i en skål. Skär mycket tunna skivor av de sparade jordärtskockorna. Det går enklast med en mandolin. Blanda samman jordärtskockor, persilja och solrosfrön med köttet. Servera soppan i varma skålar och toppa med blandningen.