Korv Stroganoff

Korv stroganoff är familjefavoriten när det kommer till gryta. En stroganoff-sås där biffköttet i originalreceptet är ersatt av strimlad, brynt falukorv. En jättegod vardagsmiddag.

Ingredienser

6 portioner

500 g falukorv, strimlad
1 gul lök, strimlade
2 morötter rivna
2 tsk smör
2 msk tomatpuré
3 dl köttbuljong
2 burkar krossade tomater
2 tsk dijonsenap
salt och malen vitpeppar
1 msk smör
1 dl grädde eller smetana (syrad grädde)

Till servering:
havreris
vitkålssallad
2 hela saltgurkor, skurna på längden

Gör så här

Korven ska brynas i omgångar, så lägg hälften i kall stekpanna och bryn korven i sitt eget fett. Bryn resten av korven, fast nu i smör, och lägg över i en gryta.

Fräs löken i smör tillsammans med den rivna moroten. Låt tomatpurén bryna med i den sista omgången. Lägg över allt i grytan och rör om.

Tillsätt köttbuljong, tomat och senap och koka upp. Låt puttra på svag värme under lock i ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar.

Rör ner smetana eller grädde och låt allt bli genomvarmt före servering. Servera genast med havreris, saltgurka och vitkålssallad.

Att riva morötter i en tomatbaserad sås som den här är väldigt fiffigt på flera vis, dels så förhöjer sötman från morötterna smaken på de krossade tomaterna och dels smyger man i lite extra nyttigheter till grönsaksvägrande barn. För att vara säker på att både korven och morötterna är svenska kan du titta efter märkena Kött från Sverige och från Sverige

»Här kan du läsa mer om varför man ska välja svenskt griskött i falukorven.

 

FLER RECEPT

Rulla till toppen