Köttfärssås med korv och skinka

Om du har fått rester över från julbordet kan det här receptet på köttfärssås med korv och skinka komma väl till pass. Strimla skinkan och korven och stek tillsammans med köttfärsen så får du en god och svinnsmart pastasås med fyllig smak.

Perfekt att laga av julresterna

Idag talas det mycket om all mat som slängs i onödan. Det finns det verkligen skäl för. Matsvinnet är en stor miljöbov och mycket mat kastas trots att den är fullt användbar. Genom att använda resterna i nya rätter är det inte bara bättre för miljön, det är också bättre för plånboken. I denna pastasås återanvänds julskinka och julkorv som blivit över från julbordet. Här hittar du fler restrecept.

Annorlunda pastasås

Självklart kan du laga denna pastasås oavsett om du har rester över från jul eller inte. Julskinkan kan bytas mot skivad påläggsskinka eller kassler medan julkorven kan bytas mot en vanlig lunchkorv eller en kryddig chorizo. Kombinera med valfri pastastort, exempelvis spaghetti, tagliatelle eller penne rigate.

Kom ihåg att alltid välja svensk kött – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar i köttdisken.

Ingredienser

4 personer

200 g nötfärs eller blandfärs
2 gula lökar
1 bit rotselleri (ca 100 g)
ca 100 g julskinka
ca 100 g rökt korv eller julkorv
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater (400g)
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad fond
1 dl rött vin eller vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano

Till servering:
hyvlad parmesan
rivna morötter

Gör så här

Stek färsen i olja och lägg över den på en tallrik. Skala och finhacka lök och rotselleri, fräs dem i olja i stekpannan.

Strimla skinka och korv på den grova sidan av ett rivjärn eller hacka dem fint och rör ned dem i pannan. Tillsätt köttfärsen och de övriga ingredienserna.

Låt småputtra under lock i 20–30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

FLER RECEPT

Rulla till toppen