Detta lamm i dillsås med bräserade morötter och citronpotatis är en annorlunda variant på husmansrätten dillkött. Framdelskött av lamm som får koka länge, läggs i en len sås smaksatt med dill och serveras med citronpotatis och morötter som bräseras med svartpeppar.
Lamm i dillsås med bräserade morötter och citronpotatis
Ingredienser
4 portioner
500 g framdelskött av lamm, tärnat 3 x 3 cm
½ dl salt
1 msk socker
1 morot, i bitar
1 gul lök, i bitar
2 schalottenlökar, delade
50 g rotselleri, i bitar
1 msk smör
6 dl kalvbuljong
1 lagerblad
1 knippa dill, stjälkar och hackade vippor
10 vitpepparkorn
Sås:
1 ½ msk smör
3 msk vetemjöl
buljong från koket
1–2 tsk ättika
½ dl socker
salt
1 äggula
½ dl grädde
Pepparbräserade morötter:
20 knippmorötter
1 msk smör
1 tsk salt
1 tsk socker
20 svartpepparkorn, krossade
2 dl vatten
Citronpotatis:
600 g färskpotatis
salt
1 dl citronsaft
flingsalt
Gör så här
Blanda samman köttet med salt och socker. Låt dra i 2 timmar. Spola köttet under rinnande vatten tills det klarnat. Koka upp köttet i vatten, sänk värmen och sjud 1 minut. Spola köttet rent från koagulerat protein. Rengör kastrullen.
Fräs morot, lök och selleri i smör i kastrullen. Lägg i köttet och häll i buljong. Tillsätt lagerblad, dillstjälkar och peppar och sjud ca 1 ½ timme tills köttet är mört. Sila och spara buljongen.
Pepparbräserade morötter: Skölj morötterna och skär av blasten. Fräs i smör och krydda med salt, socker och pepparkorn. Tillsätt vatten och koka nästan torrt, så de får lite stekyta.
Citronpotatis: Koka potatisen i saltat vatten med citronsaft.
Sås: Fräs smör och mjöl och späd med buljong. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med ättika, socker och salt. Dra av från värmen och rör ned äggula och grädde. Tillsätt köttet och värm försiktigt.
Servering: Blanda i dill i grytan precis före servering. Strö flingsalt över potatisen och servera köttet och potatisen med morötterna.
Receptet är komponerat av Sveriges Köttkock 2003, Andreas Nylén.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Grillad karré med fänkålsrostade morötter och yoghurtdressing
Krispiga fläskköttbullar med bakade morötter, tomater och fetaost
Köttfärsgratäng med potatis, morötter och broccoli
Rödvinsbräserad lammlägg, selleripuré, glaserade morötter och röda linser
Sotad fläskkarré med rostade morötter och blåmögelost
Gulaschgryta med potatis och morötter