Lamm i dillsås med pepparbräserade morötter och citronpotatis

Det här är en annorlunda variant på husmansrätten dillkött. Framdelskött av lamm som får koka länge, läggs i en len sås smaksatt med dill och serveras med citronpotatis och morötter som bräseras med svartpeppar. 

Ingredienser

4 portioner

500 g framdelskött av lamm, tärnat 3 x 3 cm
½ dl salt
1 msk socker
1 morot, i bitar
1 gul lök, i bitar
2 schalottenlökar, delade
50 g rotselleri, i bitar
1 msk smör
6 dl kalvbuljong
1 lagerblad
1 knippa dill, stjälkar och hackade vippor
10 vitpepparkorn

Sås:
1 ½ msk smör
3 msk vetemjöl
buljong från koket
1-2 tsk ättika
½ dl socker
salt
1 äggula
½ dl grädde

Pepparbräserade morötter:
20 knippmorötter
1 msk smör
1 tsk salt
1 tsk socker
20 svartpepparkorn, krossade
2 dl vatten

Citronpotatis:
600 g färskpotatis
salt
1 dl citronsaft
flingsalt

Gör så här

Blanda samman köttet med salt och socker. Låt dra i 2 timmar. Spola köttet under rinnande vatten tills det klarnat. Koka upp köttet i vatten, sänk värmen och sjud 1 minut. Spola köttet rent från koagulerat protein. Rengör kastrullen.

Fräs morot, lök och selleri i smör i kastrullen. Lägg i köttet och häll i buljong. Tillsätt lagerblad, dillstjälkar och peppar och sjud ca 1 ½ timme tills köttet är mört. Sila och spara buljongen.

Pepparbräserade morötter:
Skölj morötterna och skär av blasten. Fräs i smör och krydda med salt, socker och pepparkorn. Tillsätt vatten och koka nästan torrt, så de får lite stekyta.

Citronpotatis:

Koka potatisen i saltat vatten med citronsaft.

Sås:
Fräs smör och mjöl och späd med buljong. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Krydda med ättika, socker och salt. Dra av från värmen och rör ned äggula och grädde. Tillsätt köttet och värm försiktigt.

Servering:
Blanda i dill i grytan precis före servering. Strö flingsalt över potatisen och servera köttet och potatisen med morötterna. 

Receptet är komponerat av Sveriges Köttkock 2003, Andreas Nylén

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top