Lamm eller får i kål är en husmansklassiker med norskt ursprung. I den här grytan tar man till hals, bog eller bringa med ben och gör ett riktigt långkok. På norskt vis serveras rätten med kokt potatis och kokta morötter, medan svenskar gärna vill ha lingonsylt till.
Lamm i kål
Ingredienser
4 portioner
1,2 kilo lammhals, bog eller bringa med ben, i bitar
½ vitkålshuvud, i klyftor
2 tsk smör
salt
hel kryddpeppar, grovkrossad
1 msk vetemjöl
2−3 dl vatten
Till servering:
potatis
morötter
lingonsylt
Gör så här
Smält smör i en gryta och varva kött och vitkål. Strö på salt, kryddpeppar och vetemjöl över varje lager med kött. Det ska vara vitkål i botten och på toppen.
Häll på vatten. Tänk på att vitkålen släpper ut mycket vätska när den blir varm, så börja försiktigt med vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 2−3 timmar, tills köttet är mört. Smaka av och salta eventuellt mer före servering.
Servera direkt ut grytan med kokt potatis och lingon.
Visste du att lamm är bra naturvårdare?
Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Fläsklägg med kål, bränd grädde och senap
Ribollita på griskind med kål, bönor och saltad citron
Thailändsk sallad med risnudlar, wokad fläskfärs och kål
Ugnsbakad lammlägg med långbakad kål och nötter
Taco med långbakad fläsksida, hembakt tortillabröd, kål och ärtgucamole
Stekt grishjärta med kryddiga kikärtor, mynta och stekt kål