Lammfärspaj med spenat och vårprimörer

Ingen påsk utan en underbar paj. Och vad passar då bättre än att servera en lammfärspaj med spenat och välkomna våren med de primörer som finns i säsong att toppa med? En härligt matig paj som blir en ordentlig färgklick på påskbordet.

Vad ska man välja för lamm till påsk?

Lammstek i all ära men det finns så mycket mer att välja på när det kommer till lamm. Svenskt lamm kan vara svårt att få tag på till påsk och är en detalj som man kan tycka kostar mycket. Ett tips är att inte haka upp dig på just lammsteken. I det här receptet använder vi lammfärs. Lammfärs ger ger rätten den goda lammsmaken men gör inte ett lika stort hål i plånboken som ädlare detaljer av lamm gör. En lammfärspaj med spenat gör sig dessutom riktigt bra på påskbordet.

Ingredienser

4-6 portioner

1 sats pajdeg (gärna hemgjord eller färdigköpt)
400 g lammfärs
2 gul lök, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad timjan
150 g färsk spenat, hackad
1 dl mjölk, 3%
2 ägg
2 dl lagrad riven ost, tex lagrad präst
salt och svartpeppar
smör eller olivolja till stekning

Till servering:
200g vårprimörer (t.ex. rädisor, sparris, sockerärtor. ramslök)
olivolja
salt och svartpeppar

Du behöver också:
En pajform

Gör så här

Värm ugnen till 200°.
Kavla ut pajdegen och lägg i en pajform. Förgrädda pajdegen i ugnen i 10 minuter.
Sänk temperaturen till 140 grader.

Stek den strimlade löken och vitlöken i smör eller olivolja på låg värme tills de är mjuka och karamelliserade. Tillsätt den hackade spenaten och stek i 2-3 minuter tills den har mjuknat och minskat i volym. Krydda med timjan och ställ åt sidan.

Stek lammfärsen i smör tills den är genomstekt. Ta av pannan från spisen och tillsätt den stekta löken och spenaten. Tillsätt hälften av osten och blanda ihop.

Vispa ihop mjölk och ägg i en skål. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
Fördela lammfärsblandningen jämnt över pajdegen. Strö över resten av den rivna osten och häll sedan över ägg- och mjölkblandningen.
Grädda i ugnen i ca 50 minuter, eller tills pajen har stannat. När man tillagar pajen på lite lägre värme än traditionellt så blir pajen också saftigare.

Skär ner primörerna i mindre bitar och blanda med lite olivolja, salt och peppar till en “sallad”

Servera pajen toppad med primörsalladen.

Tips!

För att vara säker på att lammköttet är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du att köttet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att köttet är styckat och förädlat här.

Mikael Göransson

Receptet är skapat av Mikael Göransson

Mikael Göransson är som en schweizisk armékniv när det kommer till mat. Han är mångårig kock och sommelier och jobbar framförallt som receptkreatör, matfotograf, matstylist, gastronomisk konsult och matredaktör. Kolla in alla Mikael Göranssons recept här. Du kan se mer av Mickes recept på TikTok, Instagram, Facebook, Pinterest och på Youtubekanalen Alltid hungrig eller på alltidhungrig.se.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen