Lammlever

Lever från unga lamm är en delikatess och kan skäras i skivor
och stekas och serveras med kapris och bacon.

Lammlever är minst lika fin som den bästa kalvlever och har samma egenskaper. Lammlever är en klassiker i svensk husmanskost och en mör styckningsdetalj med speciell textur – nästan som smör. Lever av lamm har också en särpräglad smak där yngre djur ger desto finare och mildare smak.

Lever är en mycket nyttig styckningsdetalj som ger stor del av det dagliga intaget av många viktiga näringsämnen. Den har framför allt höga värden av vitamin A och B, samt låg fetthalt och synnerligen hög järnhalt. Lever är billig mat som alltid bör tillredas innan den äts.

Tillagning

Lever är en delikatess som kan skäras i skivor och stekas, men med inälvsmat är det helt avgörande att tillbehören tillför smaker och konsistenser i munnen som balanserar råvarans särpräglade smak. Stek eller grilla lammlevern hårt för att få en smakrik yta – men tillaga inte för länge eftersom man gärna vill ha en rosa kärna. Balansera levern med smaksättare som exempelvis bacon, kapris, lingon, lök eller dijonsenap.

Lammlever går även utmärkt att steka hel i ugn eller på grillen – då gärna på en grillmatta eller ett tätt galler för att förenkla hanteringen. Därefter skär man köttet i tunna skivor. Lammlever kan också användas i pastejer eller patéer. Av tärnad lammlever kan man laga en mustig gryta med lök, svamp och buljong eller grädde. Eller varför inte prova detta recept på lammlever i crème fraiche-sås. Det går lättare att skära jämntjocka skivor när levern är halvtinad.

I Butik

Lammlever finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat