Laga höstlamm på nytt sätt med Sigrid Bárány

Sigrid Bárány har tagit fram nya recept som lär dig laga höstlamm på ett nytt sätt.
Laga höstlamm på nytt sätt med Sigrid Bárány

Lär dig laga höstlamm på nytt sätt med Sigrid Bárány! Testa dessa härligt höstiga recept på svenskt höstlamm som hon har tagit fram för Svenskt Kött. Sigrid Bárány är en svensk kokboksförfattare och hon vann tävlingen Sveriges Mästerkock 2012.

– Jag tycker att det är väldigt härligt att använda lamm som råvara i min matlagning. Lammköttet har en sådan egen smak som man kan variera med olika kryddningar. Man kan dra det åt olika håll, som klassiskt svenska smaker från husmanskosten, medelhavsköket eller mellanöstern med kardemumma, kanel och lite starkare kryddor. Man kan liksom använda sig av hela spektrumet av smaker med lamm men man kan också krydda subtilt och låta det möra köttets örtiga smak träda fram för sig själv, säger Sigrid Bárány.

Kryddningar från både Medelhavet och Mellanöstern

Recepten hon har tagit fram ger verkligen en variation av de smaker hon beskriver. Exempelvis är ett av recepten ett riktigt långkok på en klassisk fransk gryta, Cassoulet med lammlägg och vita bönor – l en rätt som ursprungligen kommer från Languedoc i södra Frankrike. Är du sugen på en snabb och smakrik rätt måste vi tipsa om Sigrids Xi’an-nudlar med wokad lammfärs, spiskummin och hemlagad chiliolja. För en lite mer festlig måltid kan vi rekommendera hennes lite mer klassiska rätt på rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål.

– Jag är väldigt förtjust i långkoksdetaljerna på lamm, som lammlägg och lammrygg just för att det är tillräckligt mycket fett och hinnor så att man i ett långkok får det här smältande gelatinet och smältande fettet, säger Sigrid Bárány.

– Sedan är det ju såklart väldigt härligt med lyxiga detaljer som lammracks och lammkotletter som går fort att laga och är möra och härliga. Jag är också väldigt förtjust i lammfärs – oftast stöter man på det i form av en lammfärsbiff, men det går ju att göra så mycket mer. Pastasåser, grytor, lasagner, ja, överallt där man kan använda en nöt- eller fläskfärs kan man använda lammfärs och bara justera kryddningen så det drar mer åt ett lammhåll, säger avslutar Sigrid Bárány.

Sigrid Báránys recept på höstlamm

Varför just höstlamm?

På våren föds höstlammen och de går sedan ute på bete hela sommaren där de stärker den biologiska mångfalden och håller svenska naturbetesmarker öppna ända tills hösten kommer. Det är så den traditionella lammuppfödningen ser ut i Sverige och majoriteten av alla svenska lamm föds upp på det här sättet. Just därför finns det som mest färskt lammkött att få tag på under hösten.

När du väljer svenskt lammkött gör du skillnad – både för miljön och djuren och inte minst för att gynna vår egen svenska matproduktion. Får och lamm är fantastiska naturvårdare. De äter gärna sly och buskar, även sådana med taggar på, och håller därmed våra landskap öppna och vackra. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Svenska får gör helt enkelt en stor insats för att berika den biologiska mångfalden när de betar.

» Läs mer om svenska höstlamm här

Aktuellt

Rulla till toppen