Lammrygg och hals
Lammrygg består av hals och nacke. Det är ett marmorerat och saftigt kött och urbenad mittbit av rygg är en mycket prisvärd och mör.
Köttet från nedre delen av halsen kan styckas ut till lammkarré, lammentrecôte eller lammkotlett från hals. Dessa delar passar att steka och grilla.
Tillagning
Köttet från övre delen av lammryggen bör tillagas långsamt. Därför passar det till ragu, soppa och gryta. Låt grytbitarna var ganska stora så blir de ännu saftigare. Benen gör buljonger och såser extra mustiga.
Benfri mittbit av hals passar bra att bräsera. Styckningsdelar från nedre delen av halsen är väl marmorerat. Det kan skivas och stekas som kotletter. Passar väl att grillas men kan också lagas till gryta. Lammryggkött mals också till färs.
Den benfria halsen är lämpligt att skära i grytbitar som får bli en del av en mustig, långkokt lammgryta. I England är benfri nacke en vanligare styckningsdetalj än i Sverige .De långsmala bitarna kallas för ”neck of lamb fillet”.
I butiken
Beräkna 200 gram kött med ben och 100–125 gram kött utan ben per portion.
Alla styckningsdetaljer av lamm
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat