Hals av nöt

Hals av nöt är en relativt ovanlig styckningsdetalj att hitta i butik. Styckdetaljen sitter ovanför högreven och är ett mycket magert kött med hård textur.

Hals av nöt är en relativt ovanlig styckningsdetalj att hitta i butik. Halsen på nötdjuret sitter ovanför högreven och är ett mycket magert kött med hård textur. Det bjuder också på en kraftig smak av umami.

Tillagning

Köttet från halsen blir godast om det tillagas på ben. Mycket går bort och det plockade köttet från 2 kg råvara blir lagom till 4 personer. Ett trick för att bryta ner köttets textur är att långkoka det med öl och buljong. Sötman och beskan i ölen balanserar den kraftiga köttsmaken. Är du sugen på ett härligt långkok med nöthals rekommenderar vi det här receptet på Beef neck-tacos med toppings. I det receptet tillagas halsen i ett spad under 5–6 timmar i ugn och får sist en en fin yta på grillen.

I Butik

Det är väldigt sällan man hittar hals från nöt i butik däremot brukar man kunna beställa den i livsmedelsbutiker med manuell köttdisk eller i specialbutiker. Då halsen är ett magert och kraftfullt kött males det nästan alltid ner till färs. Då ofta i sällskap av något mjukare, fetare kött från andra delar av djuret. Se till att välja svenskt kött när du handlar, ett enkelt sätt att vara säker är att kolla efter märket Kött från Sverige.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat