Ugnsstekt trippelstek med ratatouille

Trippelstek, eller ibland lunchstek, kallas den här möra och smakrika styckningsdetaljen från lamm, eftersom den innehåller delar av tre detaljer: ytterlår, fransyska och rulle. Den är ungefär hälften så stor som en traditionell lammstek och väger cirka 700 g, den är benfri och man kan binda upp den med steksnöre innan den tillagas i ugn eller gryta. Här får den sällskap av mustig ratatouille. 

Ingredienser

4 portioner

1 trippelstek, ca 700 g
1 ½ tsk salt 
1 tsk malen svartpeppar
2 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor, strimlade

Ratatouille:
2 msk rapsolja 
2 gula lökar, skurna i klyftor 
2 vitlöksklyftor, strimlade
1 tsk timjan, torkad 
1 tsk rosmarin, torkad
1 squash (ca 400 g), skivad 
1 liten aubergine (ca 150 g), tärnad 
2 röd paprikor, strimlad 
1 burk (400 g) krossade tomater 
1 msk honung 
salt och malen svartpeppar 
1 grönsaksbuljongtärning 

Till servering:
pasta eller kokt potatis

Gör så här

Låt köttet stå framme så att det är rumsvarmt när det ska tillagas. Värm ugnen till 150˚. Krydda köttet med salt och peppar, lägg på vitlök och strö timjan på insidan. Bind ihop köttet med ett steksnöre och bryn det i smör i en stekpanna.

Lägg över det i en ugnssäker form. Ställ in köttet i mitten av ugnen och tillaga till innertemperatur 58-60˚ för rött kött eller 65-80˚ för rosa, ca 1 timme. Låt sedan köttet vila i smörpapper på en skärbräda ca 10 minuter.  

Ratatouille:
Fräs lök, vitlök och kryddor i olja i en rymlig stekpanna eller gryta. Tillsätt zucchini, aubergine och paprika, fortsätt att fräsa tills allt är mjukt. Rör ner krossade tomater, honung, salt, peppar och grönsaksbuljong. Låt det småputtra ca 30 minuter, rör om ibland så att det inte bränner fast i botten.

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och servera det med ratatouille, pasta eller potatis.

FLER RECEPT

Rulla till toppen