Ugnsstekt bogrulle med rotfrukter

Bogrulle är inte lika hård som rullen som sitter baktill på nötkreaturet. Den är mycket användbar som en liten nötstek, långsamt stekt på låg temperatur. Samtidigt ugnsbakar vi läckra rotfrukter, och får en fin sky på köpet som går att använda till sås. 

Ingredienser

10 personer

1 bogrulle (ca 1,5 kg)

2 gula lökar, skurna i klyftor

1 bit (ca 150 g) rotselleri, skalad och tärnad

8 medelstora potatisar, skalade och klyftade

4 morötter, skalade och skurna i stavar

2 dl vatten

1 dl rött vin

2 msk timjan

2 msk smör till stekning

salt  och malen svartpeppar

Skysås:
skyn från köttet 
½ ̶ 1 tsk kinesisk soja 
ca 1 ½ msk majsstärkelse + vatten
salt  och malen svartpeppar 
eventuellt konc kalvfond

Gör så här

Ta fram köttet så att det är rumstempererat när det ska tillagas. Värm ugnen till 125˚. Krydda köttet med salt och peppar, bryn det i smör i en stekpanna, och lyft över det i en liten långpanna. Lägg lök, rotfrukter och potatis runt köttet. Häll på vatten och vin, och strö över timjan, salt och peppar.

Ställ in långpannan i nedre delen av ugnen och tillaga köttet i ugnen ca 3 timmar, eller tills det går lätt att sticka igenom köttet med en provsticka. Låt det vila i ca 20 minuter i smörpapper.

Skysås:
Sila skyn från långpannan och ner i en kastrull. Späd med vatten eller buljong så att det blir cirka 8 dl. Tillsätt sojan och koka upp. Red av med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Krydda med salt och peppar, smaka av och justera kryddningen. Tillsätt eventuellt konc kalvfond.

Skär upp köttet i tunna skivor före servering, lägg tillbaka det på rotfrukterna i långpannan och servera direkt ur pannan. Bjud såsen till.

FLER RECEPT

Rulla till toppen