Lammbringa

Lammbringa är den främre delen av lammets bröstkorg och en styckningsdel många missar. Bringan är som gjord för långkok.

Lammbringa är den främre delen av lammets bröstkorg och en styckningsdel många missar. Anledningen är kanske för att de inte riktigt vet hur den ska hanteras. Det kan också bero på att den vanligtvis mals till färs, vilket är synd eftersom den är som gjord för slow cooking.

Bringan är en tunn bit kött från djurets nedre sida och finns både med och utan revben. Fetthalten är omkring 17 procent och köttet har mycket bra smak.

Tillagning

Den här stycklingsdetaljen kallas också tunnbringa. Om lammbringan har ben passar den utmärkt att förkoka, marinera/glasera och sedan lägga hel på grillen eller i ugnen. Den kan också tillagas precis som revbensspjäll genom att ugnsteka eller grilla. Spjäll bör grillas högt upp från glöden till en innertemperatur på 70°.

Tunnbringa av Lamm
Tunnbringa av Lamm
Tunnbringa av Lamm

Urbenad tunnbringa kan fyllas med exempelvis välkryddad lammfärs, örter, späck och annat smakrikt, och sedan rullas och bindas ihop – lite som en rulltårta. Rullen ugnssteks eller bräseras. Tunnbringan kan också rimmas, rullas och kokas till rullsylta.

Bräsera först lammbringan mjäll under lock i cirka en timme, för att sedan eftersteka den i ugnen eller lägga den på grillen tills den fått en gyllene yta. Vid servering skivas rullen i tjocka skivor likt en fläskrulle, så kallad porchetta. Vid denna typ av tillagning blir köttet mört och välsmakande.

Bringa skivad av Lamm
Bringa skivad av Lamm
Bringa tärnad av Lamm
Bringa tärnad av Lamm

I butiken

Bringan finns i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer. Köper du styckningsdelen med ben innefattas även lammbogen. Beräkna cirka 200 gram kött med ben per person eller 100–125 gram utan ben.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat