Laga godaste lammköttet

Är du osäker på hur man lagar till det godaste lammköttet? Här får du tipsen som gör att du lyckas!
Lammstek med smakkompisar

Nu på hösten smakar lamm som allra bäst och därför har vi samlat ihop tipsen på hur man gör för att laga godaste lammköttet.

Varför är lammköttet godast på hösten?

Att svenskt lamm smakar bäst på hösten beror på att lammen har gått ute och betat örter och gräs hela sommaren som ger god smak åt köttet. Av tradition äter vi gärna lamm till påsk också och vill man äta riktigt fint lamm då är ett tips att pass på och köpa lammköttet nu och frysa in till påsk.

Lammköttet har en fin smak och det räcker gott med bara salt och peppar för att få en fin och god köttbit. Det finns också många smakkompisar som passar bra och förhöjer köttets smak. Runt medelhavet är det vanligt att äta lammkött och många klassiska medelhavskryddor passar därför bra när man ska laga det godaste lammköttet. Kryddor som inte går att misslyckas med är vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja.

Höstens råvaror – perfekta smakkompisar

Råvaror som är i säsong på hösten som svamp, rotfrukter, äpplen och lök gifter sig fint med lammkött. Rosmarin är som sagt vanlig att krydda lamm med men färska örtkryddor som exempelvis timjan, mynta och basilika går lika bra. Att göra en marinad med vin eller servera en rödvinssås till blir pricken över i.

Vilken styckningsdetalj passar till vad?

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra med de olika styckningsdetaljerna på lamm. Men just när det kommer till lamm behöver man inte vara särskilt orolig att misslyckas, det är generellt sett ett väldigt mört kött som är väldigt förlåtande vid tillagningen.

Lammlägg och lammbog passar väldigt bra till långkok och grytor. Låt långkoket få ta lite tid. Genom den längre tiden och låga temperaturen får köttet chans att bli som bäst eftersom inte lika mycket vätska avdunstar och fett och kollagen får smälta.

Något av det möraste kött du kan äta är lammfilé och blir godast vid snabb tillagning som i stekpannan eller på grillen.  Den typen av tillagning passar även bra för kotletter, lammentrecôte, skivad lammbog, skivad lammstek, skivad lammbringa och lammracks. Börja att tillaga dessa detaljer på högre värme för att sedan sänka till medeltemperatur. På så vis får de först fin yta och god smak när maillardreaktionen uppstår. Sedan får de tillagas klart till önskad innertemperatur. 

Vill du laga lammkött i ugnen passar det fint med ett helt lammrack, kotlettrad, lammstek, lammbringa, lammsadel eller hel lammrostbiff. Eftersom lammkött generellt sett är mört från början så tar tillagningen relativt kort tid om man jämför med liknande detaljer från nöt. 

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top