Lammhjärta

Lammhjärta är en mör liten muskel med en mycket mineralisk och järnaktig karaktär. Lammhjärta finns i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer.

Lammhjärta är en ovanligt förekommande mör liten muskel. Den har en ganska speciell och särpräglad smak med mycket mineralisk och järnaktig karaktär.

Tillagning

Innan tillagning är det viktigt att rensa hjärtat från hinnor, klaffar, fett och levrat blod. Lammhjärta lämpar sig utmärkt att dela det på längden och steka hastigt. Det passar också bra att tärna till en gryta eller att röka helt. Passa noga denna detalj eftersom den lätt blir gummiaktig i konsistensen om man tillagar den för länge.

Vissa tycker att lamm smakar kofta medan andra tycker att det är något av det godaste man kan äta. I Sverige äter vi bara cirka 1 kg lammkött per person och år. Uppfödningen och intresset för lamm ökar stadigt och produktionen av lammkött i Sverige täcker nu cirka 35 procent av den inhemska konsumtionen. Till skillnad från andra djur vi äter är det är enkelt att föda upp lamm ekologiskt. Kanske är det också därför det svenska lammköttet har fått ett uppsving. Lammkött håller oftast mycket god kvalitet med en fin färg och en jämn storlek. Nu för tiden slaktas lamm året runt. Sättet att tillaga lamm har också utvecklats så lammkött som smakar kofta finns nästan inte längre.

I butik

Lammhjärta finns i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer. Räkna med cirka ett hjärta per person.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat