Att äta innanmat är helt naturligt i de flesta kulturer och var så även i vårt land fram till mitten av 1900-talet. Nu kommer trenden tillbaka och vi behåller de här läckra delarna istället för att exportera dem. Hjärta från lamm serveras här med kryddning av ras el hanout, som innehåller bl a spiskummin, ingefära, kryddpeppar, koriander och kryddnejlika. Salsan kryddas med sumak, som är ett torkat, malet bär.
Grillat lammhjärta med zucchinifräs och citronsalsa
Ingredienser
4 portioner
600 g lammhjärta, 3 − 4 st, putsade och delade på hälften
Marinad:
2 msk olivolja
1 msk ras el hanout (kryddblandning)
½ msk salt
Salsa:
1 citron, skivad
½ blekselleristjälk, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1 dl bladpersilja, hackad
2 msk körvel, hackad
2 msk gräslök, fint skuren
1−2 msk olivolja
½ msk sumak (krydda)
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Grönsaksfräs:
2 zucchini, finstrimlade
1 vitlöksklyfta, hackad
½ röd chili, hackad
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Till servering:
tortillabröd eller tunnbröd, grillade
Du behöver också:
grill
Gör så här
Lägg hjärthalvorna i en bunke. Blanda samman olja, ras el hanout och salt till en marinad. Häll den över köttet i bunken och blanda. Låt marinera i 20 − 30 minuter. Hetta upp grillen under tiden och förbered tillbehören.
Salsa: Grilla citronskivorna så de får färg och blir mjuka, ta av och låt svalna. Hacka dem fint och blanda samman selleri, lök, persilja, körvel och gräslök. Vänd ner olja, sumak, salt och peppar.
Fräs: Hetta upp olja i en panna. Lägg i zucchinin, vitlöken och chilin, rör om och stek hastigt i någon minut. Ta av från värmen och strö över salt och peppar. Lägg upp i skål.
Servering: Grilla köttet 1 − 2 minuter per sida. Ta av från grillen och låt vila i smörpapper några minuter. Skär upp i tunna skivor och servera i grillade bröd med extra krydda, salt, salsa och zucchinifräs.