Lammfärs

Lammfärs ger matlagaren enorma möjligheter. Dess fina fetthalt (omkring 15%) gör att färsbiffar, köttbullar, färsspett och lådor blir saftiga och smakrika om man inte lagar dem för länge.

Tillagning

Klassiska lammfärsrätter är grekisk moussaka, gotländsk lammsmäcka (pannbiffar), köttfärslimpa, brittisk Shepherd’s pie och libanesisk fattoush (en köttig sallad). Dessutom finns det många indiska och grekiska lammfärsrätter samt även åtskilliga från mellanöstern, balkan och brittiska öarna.

Precis som färs från nöt och gris kan färsen från lamm användas i tacos, hamburgare, köttfärssås, paketeras i filodeg eller bli till piroger. Den kan stekas så att den förblir rosa eller tills den är genomstekt. Om man maler riktigt färskt lammkött själv kan man bereda råbiff av lamm, till exempel libanesisk kibbe naje.

Lammfärs passar utmärkt att smaksätta med örter, citron, sumak, spiskummin, curry, tandoorikrydda, garam masala, tomat, paprikapulver, chili, ingefära och mycket annat. 

I butiken

Beräkna 100–125 gram lammfärs per portion till biffar och 75–100 gram per portion till köttfärssås.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat