Lammtunnbringa
Lammtunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen. Den kallas också ibland för slaksida.
Lammtunnbringa
Lammtunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen av lammet. Den kallas också ibland för slaksida. Här sitter lammets tunna revben. De kan styckas ut och passar att ugnssteka eller grilla.
Urbenad tunnbringa kan fyllas med exempelvis välkryddad lammfärs eller kryddor och sedan rullas och bindas ihop. Rullen kan sedan ugnsstekas eller bräseras. Köttet kan förstås även skäras till grytbitar eller användas till färs.
Tillagning
Lammets revbensspjäll passar att ugnsteka eller grilla, antingen på direkt värme (direkt över glöden) hela tiden och då får man ett härligt tuggigt kött. Eller först på direkt värme och sedan indirekt (vid sidan om glöden), då köttet blir mer mört och saftigt.
Revbensspjäll av lamm kan även sjudas i buljong, glaseras och hetgrillas eller ugnstekas för att få en glansig och smakrik yta.
Om spjället benas ur kan det fyllas och rullas ihop till en rulle på samma vis som lammsadeln. Köttet kan även skäras till grytbitar eller användas till färs. Fetthalten är cirka 13 procent. Urbenad tunnbringa kan fyllas med exempelvis välkryddad lammfärs och sedan rullas och bindas ihop. Rullen kan sedan ugnsstekas eller bräseras. Tunnbringan kan också rimmas, rullas och kokas till rullsylta.
I butiken
Av tunnbringa med ben behöver du köpa ca 200–250 gram per person. Köper du urbenad bringa räcker det med 125–175 gram.
Alla styckningsdetaljer av lamm
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat