Lammbog

Lammbog tillhör de där härliga långkoksdelarna på lammet, som ger mäktig sky eller buljong och sönderfallande kött om det tillagas rätt, på riktigt låg värme.

Tillagning

Bog passar utmärkt för kokning eller bräsering. Den kan lagas som stek, hel eller halv, med eller utan ben. När man sjuder lammfrikassé eller dillkött är bog (liksom rygg eller lägg) utmärkt att använda. Alla dessa delar används ofta till husmanskostklassikern får i kål. 

Bogen kan också ingå i brynta grytor samt ugnsbakas långsamt eller grillas länge under lock på indirekt värme, gärna efter att ha marinerats.

Benfri bog kan även tillagas som lammstek. Det blir en lite mindre stek som man först knyter ihop med steksnöre. Passa på att fylla den först med exempelvis finhackad vitlök och färska örter. Den kan stekas i ugn som en lammstek och man kan även bräsera den, det vill säga sjuda i lite vätska i gryta med lock, på låg värme i ugn eller på spisen.

Bog skivad av Lamm
Bog tärnad av Lamm

I butiken

Bogstek avser vanligen en skiva av bogen, men förekommer även som bogbladsdel eller läggdel.  Beräkna cirka 125–150 gram kött utan ben per portion, 200 gram med ben.

Alla styckningsdetaljer av lamm

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat