Aprikoskryddad lammstek

Lammstek är ett kött som tål tuffa tag när det kommer till kryddning. I detta recept på aprikoskryddad lammstek samsas söt aprikos och het sambal oelek, vilket gör den här steken till något alldeles extra.

Ingredienser

8 portioner

1 dl aprikosmarmelad
½ tsk sambal oelek
1 kg benfri lammstek
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk rosmarin

Du behöver också:
bindgarn

Sås:
5 dl sky buljong
1 dl grädde
2 msk vetemjöl

Till servering:
klyftpotatis, vitlökskryddad
broccoli eller blomkål

Gör så här

Värm ugnen till 175°.

Blanda samman marmelad och sambal oelek. Fyll hålrummet efter benet i steken med blandningen. Bind samman steken med bomullssnöre.

Gnid in steken med salt, peppar och rosmarin. Stick in en köttermometer och lägg steken i en ugnsäker form. Stek i ugn till innertemperatur 70°, då är köttet rosa. Låt torkade aprikoser steka med mot slutet av tillagningstiden.

Lägg steken på en skärbräda och låt den vila 15 minuter innan den skärs upp i skivor. Ta vara på aprikoserna som stekt med och håll dem varma. Gör såsen medan köttet vilar.

Sås: Koka upp silad sky och buljong i en kastrull. Blanda samman grädde och mjöl till en slät redning. Häll ner det i skyn. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av.

Servera med klyftpotatis, sås, aprikoser och någon grönsak.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen