
Sök bland våra recept
Ugnsbakad lammlägg med långbakad kål och nötter
Detta är ett härligt recept av Anette Rosvall med svenska råvaror – och naturligtvis med svenskt kött. Receptet kan lagas både i ugnen och på grillen.
Hackat innanlår med syltad kålrabbi och emulsion på dragon
Den här läckra tartaren passa fint såväl till förrätt som bufférätt. Lägg upp på surdegsbröd, toppa med emulsion och tunna skivor av syltat kålrabbi. I receptet finns också en vegetarisk variant med svampduxelle istället för tartar. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Rökig gryta på bog med äppel- och senapscrème samt pepparrotskål
Äpple, senap och pepparrot är klassiska smaker när hösten kommer och vi vill börja laga gryta igen efter sommarens kalla rätter. Rökvätska (liquid smoke) finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Recept från Andreas Hedlund, Årets Kock 2012.
Rostbiff med lingon-BBQ och sellerislaw
Gnid in rostbiffen med en härlig kryddblanding innan du steker den i ugnen. Goda tillbehör till köttet är en spännande sallad på strimlad rotselleri och lingon med smak från BBQ-sås. Receptet kan med fördel dubbleras. Recept av Andreas Hedlund, Årets Kock 2012.
Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng
Lammrostbiff har börjat styckas ut och säljas på allt fler ställen. Och vad passar till, om inte potatisgratäng? Väljer du en rostbiff med kappa steker du den med fördel med fettsidan neråt i pannan först. Fettet smälter då ner och ger ett gott fett att steka i och man behöver inte tillsätta extra smör eller olja. Skär gärna skåror i fettsidan innan du steker köttet så släpper den ifrån sig fettet lättare. Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av lammrostbiff i bit.
Helstekt lammentrecôte med kryddsmör
Det här receptet kan du använda som grundrecept för att steka lammentrecote i hel bit. Sedan ett tag tillbaka har vi kunnat köpa entrecote av lamm, och självklart är styckningsdetaljen mycket mindre än en entrecote av nöt. Servera köttet med ett hemgjort kryddsmör.
Lammgryta med rosmarin och svamp
Gryta på lammkött går snabbare att laga än gryta på nötkött, så här kommer en härlig gryta på bog av lamm som blir klar på ca en halvtimme. Smakerna av rosmarin och oliver för tankarna till Medelhavet, precis som tillbehöret cous cous.
Stekt lammfilé med rödvinssås
Lammfilé är något av det absolut möraste kött du kan smaka. Filéerna är tunna och smala, inte att förväxla med ytterfilén, som egentligen är putsad kotlettrad av lamm. För att filén inte ska bli torr under tillagningen passar det bra att binda upp dem två och två innan man steker.
Char sui av skinkrostbiff med mandarinpannkakor och grönsaker
En styckningsdetalj som kan skäras ut från skinkan kallas skinkrostbiff, eftersom köttet ungefär motsvaras av rostbiffen på nötkreaturet. Till den här rätten ska köttet marinera över natten och tillagningen tar upp till 4 timmar. Char siu är det traditionella kantonesiska sättet att tillreda grillat griskött, och här serverar vi det med traditionella kinesiska tillbehör.
Cuban sandwich med mojomarinerad porchetta på skinkinnanlår
En av de styckningsdetaljer som skärs ut av skinkan är innanlåret. Vanligtvis görs porchetta på fläskkarré, men här använder vi istället innanlåret till en porchetta, som tunnskivas och serveras i en macka tillagad i klämgrill.
Friterad spindelstek ’Nashville style’ på belgisk våffla med lönnsirap
Spindelstek är en styckningsdetalj som börjat dyka upp i rätter på menyn hos trendiga krogar. Köttet passar utmärkt att fritera och servera med tillbehör som våfflor, pickles och lönnsirap. Om du inte har tillgång till ett våffeljärn av belgisk variant går det naturligtvis lika bra att grädda helt vanliga våfflor.
Grillat lammhjärta med zucchinifräs och citronsalsa
Att äta innanmat är helt naturligt i de flesta kulturer och var så även i vårt land fram till mitten av 1900-talet. Nu kommer trenden tillbaka och vi behåller de här läckra delarna istället för att exportera dem. Hjärta från lamm serveras här med kryddning av ras el hanout, som innehåller bl a spiskummin, ingefära, kryddpeppar, koriander och kryddnejlika. Salsan kryddas med sumak, som är ett torkat, malet bär.
Nya recept

Fransyska av skinka med ratatouille
Fransyska förknippas oftast med nötkött, men styckas även ut från gris. Här blir det en fransyska av skinka med ratatouille och en krispig sallad.

Fläskstek med rotselleri, nypon och timjan
I den här rätten bestående av fläskstek med rotselleri, nypon och timjan gifter sig smakerna av nypon och rotselleri med fläsket fantastiskt bra.

Gnocchi med bacon, broccoli och mozzarella
Gnocchi med bacon, broccoli och mozzarella passar fint som vardagsmat. Här steks broccolin tillsammans med vitlök och bacon.

Färska vårrullar med wokstrimlor av fläskkött och gomadressing
Dessa färska vårrullar med wokstrimlor av fläskkött och gomadressing är en god rätt att svänga ihop. Servera som förrätt, bufférätt eller drinktilltugg.

Frasiga grissvansar med dipp på svarta bönor
Ta tillvara hela djuret – så kallad nose to tail. Prova med vårt recept på frasiga grissvansar med dipp på svarta bönor.

Fläskfilémedaljonger med gröna bönor, sojadressing och tång
Ont om tid? Dessa fläskfilémedaljonger med gröna bönor, soja, sojadressing och tång är en enkel, snabb och fantastiskt god rätt.
Våra mest populära recept

Tacopaj med ärtmole
Tacopaj med ärtmole blir perfekt till fredagsmyset för både stora och små. Ärtmolen är en guacamole som blir klimatsmart när den görs på svenska ärtor istället för avokado.

Grytstek av fransyska
Grytstek av fransyska är festligt och gott. Varför inte satsa på en härlig grytstek till festen eller nyårsafton? Det är både enkelt och lyxigt.

Stekt oxfilé i skivor
Det här receptet kan du använda som grund för all typ av stekt oxfilé i skivor.
Utvalda recept

Mumiekorvar
Bjud på dessa gulliga mumiekorvar på Halloween och festen är räddad. De är enkla och snabba att göra men resultatet blir så fint.

Spicy bacon med sirachasirap och äppelströssel
Testa att laga Spicy Bacon med sirachasirap och äppelströssel, ett härligt BBQ-recept av Johan Åkerberg.

Rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål
Här är ett höstlyxigt recept på rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål.