Spicy bacon med sirachasirap och äppelströssel

När den här fläsksidan är klar är den så härligt mör att det bara smälter i munnen. Använd svensk fläsksida med mycket fett och utan svål när du ska göra spicy bacon med sirachasirap och äppelströssel.

Som ”Smoker” kan du till det här receptet använda något av följande:

  • keramisk grill med ek- eller bokkol och en deflektor
  • klotgrill med ”brikett snake”-metoden och ek ”chunks”
  • gasolgrill med röklåda innehållande ekflis

 

Ingredienser

2-3 kg svensk fläsksida utan svål

Rimblandning:
550 g socker
400 g grovsalt
25 g vitpeppar, mellanmald
(5 g nitritsalt)

Chilirub:
2 dl råsocker
½ dl havssalt, grovt
4 msk rökt paprikapulver – starkt
2 msk chilipulver
2 msk svartpeppar, grovmalen
1 msk spiskummin, malen
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk cayennepulver

Spray:
2 dl Äppeljuice, blandad
2 dl Äppelcidervinäger

Srirachasirap:
2 ½ dl ljus sirap
1 dl srirachasås
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt

Äppelströssel:
½ dl frystorkade äppelflakes, finhackade
¾ dl persilja, torkad
1 msk rostad lök, hackad
1 tsk lök, torkad
1 tsk vitlök, torkad
2 msk råsocker
2 msk koriander, torkad
½ tsk timjan
½ tsk gurkmeja
½ tsk vin alt. äppelsyra
1 tsk salt

Du behöver också:
plastfolie

Gör så här

Blanda ihop socker, salt och vitpeppar till rimblandningen. Lägg ett ca ½ cm tjockt lager rimblandning i en form och lägg i fläsksidan med fettsidan nedåt. Strö ½ cm rimblandning över köttet och täck med plastfolie. Ställ in i kylen i 12 timmar. Medan köttet rimmar kan du blanda ihop chilirub, spray, sirachasirap och äppelströssel.

Chilirub: Blanda råsocker, salt, rökt paprikapulver, chilipulver, svartpeppar, spiskummin, lökpulver, vitlökspulver och cayennepeppar. Förvara rubben i en lufttät behållare.

Spray: Blanda ihop äppeljuice och äppelcidervinäger och häll i en sprayflaska.

Sirachasirap: Rör ihop sirap, sirachasås, äppelcidervinäger och salt. Rör tills saltet löst upp sig. Förvara svalt tills den ska användas.

Äppelströssel: Blanda äppelflakes, persilja, rostad lök, torkad lök, torkad vitlök, råsocker, koriander, timjan, gurkmeja, vin och salt. Förvara äppelströsslet i en lufttät behållare.

Plocka ut köttet ur kylen efter 12 timmar. Skölj av fläsksidan med kallt vatten och torka ordentligt torrt. Krydda den rimmade fläsksidan med chilirubben.

Värm din smoker till 120-130°C och se till att hålla den temperaturen under hela tillagningen. Lägg in köttet i din smoker i ca tre timmar. Öppna inte för att kolla utan lita på termometern.

Efter tre timmar kontrollerar du att köttet nått en innertemperatur på 60°C. Därefter sprayar du köttet varje halvtimme tills köttet når en innertemperatur på 85-88°C. Lägg fläsksidan på ett bleck eller ett fat och ställ in i kylen tills det är dags att servera.

Innan servering: Ta ut fläsksidan ur kylen och skär upp tjocka skivor (ca 3 cm). Grilla eller stek fläsksidan på hög värme.

Servera ditt Spicy Bacon med sirachasirap och äppelströssel.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen