Den här läckra tartaren passa fint såväl till förrätt som bufférätt. Lägg upp på surdegsbröd, toppa med emulsion och tunna skivor av syltat kålrabbi. I receptet finns också en vegetarisk variant med svampduxelle istället för tartar. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Hackat innanlår med syltad kålrabbi och emulsion på dragon
Ingredienser
600 g innanlår, putsat
2 ¼ msk olivolja
1 ½tsk salt
Syltad kålrabbi:
300 g kålrabbi, skalad
1 dl ättikssprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
Emulsion på dragon:
2 krukor färsk dragon, á 20 g
3 ¼ dl neutral rapsolja
1 litet ägg
1 msk dijonsenap
1 ½ msk pressad citronsaft
1 ½ msk tsk salt
Garnityr:
10 skivor surdegsbröd
smör och olja till stekning
dragonblad
Du behöver också:
kannmixer
matberedare
Gör så här
Syltad kålrabbi: Häll vatten, ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills sockret lösts upp. Låt svalna något. Hyvla kålrabbin i tunna skivor och lägg ner i den ljumma lagen. Låt dra minst 2 timmar i kyl.
Emulsion på dragon: Värm oljan till 70°. Mixa oljan och dragonen i en kannmixer ca 10 minuter. Låt svalna och sila sedan oljan. Knäck ägget i en matberedare. Tillsätt citronsaft, salt, senap och börja mixa. Tillsätt oljan, först droppvis tills emulsionen börjar tjockna, och sedan i en fin stråle. Smaka av och justera kryddningen med salt.
Servering: Skär köttet i tunna skivor och hacka sedan köttet fint. Lägg det i en skål och tillsätt olja och salt. Stek brödet gyllene i smör och matolja. Fördela på serveringsassietter. Toppa brödet med tartar, emulsion och antingen blad av dragon eller tunna skivor syltad kålrabbi.
Vegetariskt tips:
Ersätt köttet med svampduxelle efter säsong. Båda varianterna är uppskattade på en buffé där det finns något för alla. Dubblera tillbehören för att bjuda på både tartar och svampduxelle.
Ingredienser:
600 g svamp efter säsong
2 msk svampbuljong eller soya
Svampduxelle: Värm oljan i en panna. Stek svampen så den får en fin stekyta. Tillsätt salt och buljong och ställ åt sidan. När svampen svalnat, hacka den fint till en tartar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt om det behövs.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Färsbiffar med dragon och senap
Knaperstekt bacon med bakad tomat, syltad pumpa samt äggdip
Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs
Bakad morot med isterbands-strössel och ancho-majonnäs
Lammtartar på smörstekt bröd med smetana
Bakad hälleflundra med ragu på Pusta-korv och paprika