Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Du serverar pannbiffarna med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis.

Ingredienser

4 portioner

300 g nötfärs
200 g fläskfärs
½ gul lök, riven
2 msk vatten
salt och malen vitpeppar
smör till stekning

Löksky:
2 gula lökar, skivade
2 dl köttbuljong

Pressgurka:
1 st gurka
3 krm salt
2 msk ättiksprit
1 dl vatten
4 msk strösocker
0.5 krm vitpeppar malen

Rårörda lingon:
2,5 dl frysta lingon
½ dl strösocker

Till servering:
kokt potatis

Gör så här

Pressgurka: Skiva gurkan och lägg skivorna i en skål. Strö över salt och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 minuter. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering.

Rårörda lingon: Blanda frysta lingon och socker i en skål. Rör om då och då under tiden som lingonen tinar.

Värm ugnen till 200°. Arbeta färsen smidig med lök, vatten, salt och peppar. Skölj händerna i vatten och forma 12 små biffar.

Låt 1 msk smör bli brunt i en panna på medelvärme. Stek biffarna hastigt 1 minut på var sida. Lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen och låt den stå i 15 minuter.

Fräs lökarna gyllengula i smör på medelvärme. Häll på buljongen, koka upp och låt sjuda någon minut under lock.

Servera pannbiffarna med löksky, kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top