Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Du serverar pannbiffarna med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis.

Ingredienser

4 portioner

300 g nötfärs
200 g fläskfärs
½ gul lök, riven
2 msk vatten
salt och malen vitpeppar
smör till stekning

Löksky:
2 gula lökar, skivade
2 dl köttbuljong

Pressgurka:
1 st gurka
3 krm salt
2 msk ättiksprit
1 dl vatten
4 msk strösocker
0.5 krm vitpeppar malen

Rårörda lingon:
2,5 dl frysta lingon
½ dl strösocker

Till servering:
kokt potatis

Gör så här

Pressgurka: Skiva gurkan och lägg skivorna i en skål. Strö över salt och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 minuter. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering.

Rårörda lingon: Blanda frysta lingon och socker i en skål. Rör om då och då under tiden som lingonen tinar.

Värm ugnen till 200°. Arbeta färsen smidig med lök, vatten, salt och peppar. Skölj händerna i vatten och forma 12 små biffar.

Låt 1 msk smör bli brunt i en panna på medelvärme. Stek biffarna hastigt 1 minut på var sida. Lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen och låt den stå i 15 minuter.

Fräs lökarna gyllengula i smör på medelvärme. Häll på buljongen, koka upp och låt sjuda någon minut under lock.

Servera pannbiffarna med löksky, kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Tips!

För att vara säker på att färsen är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige på förpackningen.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen