Falukorvsgryta med grönsaker

Ingredienser

6 portioner

600g falukorv
1 kg fast potatis, skalad och grovt hackad
1 knippa späd knipplök, fint hackad
4 fina morötter, i slantar
1 liten blomkål, i buketter
olja och smör till stekning
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk tomatpuré
4–5 lagerblad
1 burk öl, 33 cl
1 burk vatten, 33 cl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk färsk, repad timjan
några stänk tabasco
salt och malen svartpeppar

Till servering:
250g sockerärtor, ansade
färska basilikablad, rivna
riven ost
dijonsenap

Gör så här

Dra skinnet av falukorven och skär den i munsbitar.

Hetta upp smör och olja i en stor kastrull. Fräs sedan potatis, lök, morötter och blomkål tills de fått lite färg. Pressa ner vitlöken och klicka ner tomatpurén. Låt det hela fräsa en stund, fyll sedan på med öl och vatten och lägg även i buljongtärningarna. Koka upp korvgrytan, sänk värmen till låg och sjud tills morot, potatis och blomkål är mjuka men med tuggmotstånd. Lägg då ner timjan, och krydda med tabasco, salt och peppar.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg sockerärtorna i en sil och häll det kokande vattnet över ärterna.

Servering: Ge grytan ett uppkok före servering. Servera i djup tallrik med riven basilika och ost, med en rejäl klick fransk senap till varje portion. Servera sockerärterna till.

FLER RECEPT

Rulla till toppen