Spaghetti all’Amatriciana med gårdagens rester

Spaghetti all’Amatriciana med gårdagens rester

Spaghetti all’Amatriciana med gårdagens rester är både utsökt och resurssmart. Ursprungsreceptet till den här italienska rätten kommer från byn Amatrice. Där använder man pancetta som ingrediens, men den har vi bytt ut mot gårdagens rester. Resursklokt och gott! 

Ingredienser

4 personer 

150 g rester från annan måltid, t ex karré, fläskkotlett eller sidfläsk 
2–3 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 morot, fintärnad
150 g rotselleri, fintärnad
burkar körsbärstomater 
½ tsk socker
1 tsk salt 

Till servering:
400 g spaghetti 
1 citron, finrivet skal
parmesan eller annan smakrik ost, riven
persilja, finhackad 

Du behöver också:
zestjärn 

Gör så här

Börja med att strimla och steka köttresterna i olivolja tills de får färg. Lägg över i en kastrull. Stek lök, vitlök, morot och selleri mjuka i fettet från köttet, samt lite ytterligare olja om det behövs. Lägg över i kastrullen och häll på körsbärstomaterna och ⅓ burk med vatten.  

Krydda med socker och salt och rör om ordentligt. Blanda ner köttet och låt såsen puttra 20–30 min Smaka av och justera eventuellt kryddningen. Om såsen börjar bli för tjock, häll i några skedar pastavatten. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men börja smaka av när det är några minuter kvar på koktiden. Pastan ska vara ”al dente”. Spara lite av kokvattnet innan du häller vattnet av pastan genom ett durkslag 

Blanda ner pastan i tomatsåsen tillsammans med en skvätt av pastavattnet. Rör om och spä med mer vatten om det behövs. Riv över citronskal, använd gärna ett zestjärn. Servera tillsammans med riven ost och persilja. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen